Mainos

EU tiukentaisi nautojen testaamista

Maatalouskomissaari Franz Fischler ja terveyskomissaari David Byrne ovat ehdottaneet testauksen laajentamista, jotta saataisiin selvyys hullun lehmän taudin levinneisyydestä unionissa. Lisäksi testeillä halutaan taata, että myyntiin päätyvä naudanliha on puhdasta.

Asiaa selvittävä työryhmä pohtii ylihuomenna, miten testit pitäisi tehdä käytännössä. EU:n kaavailujen taustalla on Ranskassa paljastunut epäily, että ruokakauppoihin oli joutunut viime kuussa kahdeksan tonnia saastunutta naudanlihaa.

Ranskassa tiukennetut testit ovat paljastaneet, että tauti on paljon luultua yleisempi. Maassa on tänä vuonna todettu yhteensä 92 tapausta, joista 35 löytyi ylimääräisissä testeissä. Tautitapausten paljastumisen myötä naudanlihan kulutus on romahtanut, sillä monet maat ovat kieltäneet ranskalaisen naudanlihan tuonnin tai rajoittaneet sitä.

EU:n tieteellinen komitea julkisti elokuussa tutkimuksen, jossa se arvioi eri maiden riskiä. Se arvioi, että tautia esiintyy myös Italiassa, Espanjassa ja Saksassa, vaikka sitä ei ole toistaiseksi havaittu. Suomessa, Ruotsissa ja Itävallassa komissio pitää tautitapausten löytymistä epätodennäköisenä, mutta ei poissuljettuna. Kaikissa muissa EU-maissa on tavattu hullun lehmän tautiin sairastuneita eläimiä.

EU-maissa aloitetaan riskiryhmään kuuluvien 170 000 naudan testaus ensi vuoden alusta.
(MTV3-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.