Mainos

EU-puolustusesitys ministerien pohdintaan

Ranskan ja Saksan johdolla laadittu aloite eurooppalaisen puolustuksen tiivistämisestä nousee esille EU-maiden kesken, kun ulkoministerit tapaavat viikonvaihteessa Rhodoksella. Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Erkki Tuomioja . Tuomiojan kanssa samalla koneella Rhodokselle matkustaa Viron ulkoministeri Kristiina Ojuland.

Epäviralliseen kokoukseen on kutsuttu EU:hun vuoden kuluttua liittyvät kymmenen jäsenmaata. Unionin jäsenehdokkaiden Bulgarian, Romanian ja Turkin ministerit liittyvät joukkoon lauantaina, kun puhutaan Länsi-Balkanista.

Neljä EU-maata esitti alkuviikosta puolustuksen tiivistämistä. Aloitteen ytimenä on Brysseliin kaavailtu sotilasoperaatioiden suunnittelu- ja johtoelin. Se vastaisi Naton Euroopan joukkojen komentokeskusta. Ehdotuksen takana ovat myös Belgia ja Luxemburg. Ne haluavat esitellä aloitetta muille maille ensimmäistä kertaa Rhodoksella. Puheenjohtajamaa Kreikka on ilmaissut tukevansa hanketta.

Ulkoministeri Tuomiojan mukaan Suomella ei ole halukkuutta sellaiseen yhteistyöhön, jolla aiotaan heikentää Natoa. Kokouksessa nousee esille myös mm. Lähi-idän tilanne ja Irak, transatlanttiset suhteet sekä EU:n ulkoisen roolin vahvistaminen. Lisäksi ministerit puhuvat joukkotuhoaseiden rajoittamisesta.

Ministerien on määrä matkustaa laivalla lauantaina Kastellorizoon ja jatkaa myöhemmin Turkin puolelle Kas'n saarelle Turkin kutsusta. Kokouksen aattona laivamatkoja ei oltu kuitenkaan vahvistettu.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.