EU:n parlamentissa äänestetään loppuviikosta siitä, miten kasvipohjaisia lihankorviketuotteita saa jatkossa nimetä.
Lihantuottajien mukaan kasvishampurilaiset tai soijanakit johtavat kuluttajia harhaan. Suomalainen europarlamentaarikko pelkää kasvinakkikeskustelun peittävän julkisuuden ilmatilan EU:n suurelta maatalouspaketilta.
Kasvisburgerit, soijanakit ja punajuuripihvit ovat viime vuosina löytäneet tiensä suomalaisten ruokapöytiin. Tällä viikolla EU-parlamentissa pohditaan osana laajaa maatalouspakettia, johtavatko sanat kuten hampurilainen tai nakki kuluttajaa harhaan silloin, kun kyseessä on kasvipohjainen tuote. Aiheesta äänestetään näillä näkymin torstai-iltana tai perjantaiaamuna.
Varsinkin Ranskassa ja Saksassa lihateollisuus kannattaa linjaa, jossa burgereiksi ja makkaroiksi saisi nimetä vain lihaperäisiä tuotteita. Maatalousvaliokunnassa istuva kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa kuvailee tilannetta kasvismakkarafarssiksi.
– Jos joku haluaa syödä kasvipohjaista pihvinmuotoista läpyskää tai nakin muotoista nakkia, niin se on ihan sama miksi niitä kutsutaan. Eihän tämä ole kansalaisen näkökulmasta järkevää sääntelyä. Tässä ei tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa, niin kuin kuluttajan roolissa, Sarvamaa parahtaa.
Sarvamaa ja muut kriitikot pelkäävät, että nyt EU:n maatalouspolitiikan suuret linjat jäävät paitsioon, yleisön suunnatessa katseensa vegeburgereihin. Käsittelyssä olevaan maatalouspakettiin kuuluu yli 2000 muuta äänestettävää kohtaa, ja kokonaisuus vaikuttaa EU-maiden kansalaisten tulevaisuuteen enemmän, kuin kaupan hyllyiltä löytyvien tuotteiden nimet.
– Surullistahan tässä on se, että EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen eteen on tehty kaksi ja puoli vuotta töitä, ja tämä on se asia, joka nousee esiin. Mutta en rupea vetämään yhtäläisyysviivoja siihen, että tämä taas kertoo, kuinka älytön EU on, Sarvamaa toteaa.