Vegeburgerit saattavat olla pian historiaa! EU äänestää "lihanimillä" myytävien kasvistuotteiden kohtalosta

Kasvishampurilaiset ja -makkarat saattavat olla pian historiaa, jos EU hyväksyy uuden lihatuotteita suojelevan säädöksen. 

Kasvispohjaisten tuotteiden nimistä käydään paraikaa vilkasta keskustelua, uutisoi The Guardian.

Euroopan parlamentin maatalousvaliokunta hyväksyi tällä viikolla selvällä enemmistöllä säädöksen, joka kieltää kasvispohjaisten tuotteiden markkinoinnin lihaan liitettävillä nimillä. Esimerkiksi makkaraksi, leikkeleeksi tai pihviksi ei saisi jatkossa kutsua tuotteita, jotka eivät sisällä lihaa.

Soijamaitoakaan ei saa kutsua maidoksi

Joiden Euroopan parlamentin jäsenten mukaan säädös on selvä hyökkäys kasvisvalmisteita kohtaan. Independent-sivustolle haastatellun Green MP Molly Scott Catonin mukaan säädös on yksi merkki siitä, että liha-alalla ollaan huolissaan ihmiste ruokavalion muuttumisesta. Vegaaniyhdistysten tutkimusten mukaan vegaanien määrä on nelinkertaistunut vuosien 2014 ja 2018 välillä.

– Lihateollisuus kokee paineita siitä, että ihmiset siirtyvät edullisempaan ja terveellisempään, eli kasvispohjaiseen ruokavalioon Caton toteaa.

Säädöksen kannattajat viittaavat asiassa puolestaan ennakkotapaukseen, joka asetettiin vuonna 2017 sen jälkeen, kun Euroopan unionin tuomioistuin päätti, että soijamaitoa ei voida kutsua ”maidoksi”. Kasvipohjainen vaihtoehto tunnetaankin nyt nimellä ”soijajuoma”.

Säädöksen läpi menemisestä äänestetään koko parlamentin voimin toukokuussa, ja ehdotuksella uskotaan olevan kohtuullisen hyvät mahdollisuudet mennä läpi. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja