Vegeburgerit saattavat olla pian historiaa! EU äänestää "lihanimillä" myytävien kasvistuotteiden kohtalosta

Kasvishampurilainen 1:30 Kasvishampurilainen
Videolta voit poimia kasvishampurilaisen reseptin.

Kasvishampurilaiset ja -makkarat saattavat olla pian historiaa, jos EU hyväksyy uuden lihatuotteita suojelevan säädöksen. 

Kasvispohjaisten tuotteiden nimistä käydään paraikaa vilkasta keskustelua, uutisoi The Guardian.

Euroopan parlamentin maatalousvaliokunta hyväksyi tällä viikolla selvällä enemmistöllä säädöksen, joka kieltää kasvispohjaisten tuotteiden markkinoinnin lihaan liitettävillä nimillä. Esimerkiksi makkaraksi, leikkeleeksi tai pihviksi ei saisi jatkossa kutsua tuotteita, jotka eivät sisällä lihaa.

Soijamaitoakaan ei saa kutsua maidoksi

Joiden Euroopan parlamentin jäsenten mukaan säädös on selvä hyökkäys kasvisvalmisteita kohtaan. Independent-sivustolle haastatellun Green MP Molly Scott Catonin mukaan säädös on yksi merkki siitä, että liha-alalla ollaan huolissaan ihmiste ruokavalion muuttumisesta. Vegaaniyhdistysten tutkimusten mukaan vegaanien määrä on nelinkertaistunut vuosien 2014 ja 2018 välillä.

– Lihateollisuus kokee paineita siitä, että ihmiset siirtyvät edullisempaan ja terveellisempään, eli kasvispohjaiseen ruokavalioon Caton toteaa.

Säädöksen kannattajat viittaavat asiassa puolestaan ennakkotapaukseen, joka asetettiin vuonna 2017 sen jälkeen, kun Euroopan unionin tuomioistuin päätti, että soijamaitoa ei voida kutsua ”maidoksi”. Kasvipohjainen vaihtoehto tunnetaankin nyt nimellä ”soijajuoma”.

Säädöksen läpi menemisestä äänestetään koko parlamentin voimin toukokuussa, ja ehdotuksella uskotaan olevan kohtuullisen hyvät mahdollisuudet mennä läpi. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.