Ranska kieltää käyttämästä "lihatermejä" kasvisperäisten tuotteiden nimissä – kasvismakkara ei saa olla enää makkara

Kolme tapaa tehdä viillot grillimakkaroihin – oletko kokeillut näitä? 0:47 Kolme tapaa tehdä viillot grillimakkaroihin – oletko kokeillut näitä?
KATSO MYÖS: Kolme hauskaa tapaa tehdä viillot grillimakkaroihin!

Ranskassa kasvismakkaraa ei saa kutsua syksyllä enää makkaraksi.

Ranska aikoo kieltää ensimmäisenä maana Euroopan unionin alueella "lihatermien", kuten pihvin ja makkaran käytön kasvipohjaisten proteiinien yhteydessä, uutisoi Reuters. Kielto tulee voimaan 1. lokakuuta.

Laki astui voimaan jo vuonna 2020, mutta syksyllä se otetaan vihdoin käytäntöön.

Asiasta keskusteltiin laajemminkin Euroopan unionissa vuonna 2020, kun europarlamentaarikot pohtivat osana laajaa maatalouspakettia, johtavatko sanat, kuten hampurilainen tai nakki, kuluttajaa harhaan silloin, kun kyseessä on kasvipohjainen tuote.

Tällä hetkellä Suomen elintarvikelainsäädäntö määrittelee raamit lihavalmisteita jäljittelevien tuotteiden nimille. Jos tuotteessa on kasviksia lihan sijaan, sen tulee käydä ilmi tuotteen nimessä tai brändissä. Eläimeen tai ruhonosaan viittaavat nimet, kuten kasvisfilee, ovat kiellettyjä.

Koskee vain Ranskassa valmistettuja tuotteita

Kasvispohjaisia proteiineja on tullut viime vuosina markkinoille runsaasti lisää ja ala houkuttelee myös sijoittajia.

– Perinteisesti lihaan ja kalaan liittyvää toimialakohtaista terminologiaa ei voida käyttää nimeämään tuotteita, jotka eivät kuulu eläinmaailmaan ja jotka pohjimmiltaan eivät ole vertailukelpoisia, virallisessa tiedotteessa todetaan Reutersin mukaan.

Sääntely tulee koskemaan ainoastaan Ranskassa valmistettuja tuotteita, eikä siis esimerkiksi tuontituotteita.

Ranskan lihateollisuus on ottanut tiedon hyvillä mielin vastaan ja muistuttaa, että Ranska on ollut yleisesti ottaen edelläkävijä tuotenimien suojaamisessa.

Euroopan tasolla termit kuten maito, voi sekä juusto ovat jo kiellettyjä kuvaamaan tuotteita, jotka eivät ole eläinperäisiä.

Termi "burger" tullaan Ranskassa kuitenkin sallimaan, vaikka tuote olisikin kasviperäinen, sillä se ei viittaa suoranaisesti lihaan.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä YLE.

Katso myös: Halpa vs. kallis: Voiko halpa grillimakkara päihittää lihaisan kyrsän?

Halpa vs kallis: Voiko halpa grillimakkara päihittää lihaisan kyrsän? 6:45
Halpa vs. kallis -kesäsarjassa asetetaan hintavammat herkut vastakkain halpojen kanssa. Tässä videossa pistetään testiin grillimakkarat. 

Lähde: Reuters

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.