Ranska kieltää käyttämästä "lihatermejä" kasvisperäisten tuotteiden nimissä – kasvismakkara ei saa olla enää makkara
Ranskassa kasvismakkaraa ei saa kutsua syksyllä enää makkaraksi.
Ranska aikoo kieltää ensimmäisenä maana Euroopan unionin alueella "lihatermien", kuten pihvin ja makkaran käytön kasvipohjaisten proteiinien yhteydessä, uutisoi Reuters. Kielto tulee voimaan 1. lokakuuta.
Laki astui voimaan jo vuonna 2020, mutta syksyllä se otetaan vihdoin käytäntöön.
Asiasta keskusteltiin laajemminkin Euroopan unionissa vuonna 2020, kun europarlamentaarikot pohtivat osana laajaa maatalouspakettia, johtavatko sanat, kuten hampurilainen tai nakki, kuluttajaa harhaan silloin, kun kyseessä on kasvipohjainen tuote.
Tällä hetkellä Suomen elintarvikelainsäädäntö määrittelee raamit lihavalmisteita jäljittelevien tuotteiden nimille. Jos tuotteessa on kasviksia lihan sijaan, sen tulee käydä ilmi tuotteen nimessä tai brändissä. Eläimeen tai ruhonosaan viittaavat nimet, kuten kasvisfilee, ovat kiellettyjä.
Koskee vain Ranskassa valmistettuja tuotteita
Kasvispohjaisia proteiineja on tullut viime vuosina markkinoille runsaasti lisää ja ala houkuttelee myös sijoittajia.
– Perinteisesti lihaan ja kalaan liittyvää toimialakohtaista terminologiaa ei voida käyttää nimeämään tuotteita, jotka eivät kuulu eläinmaailmaan ja jotka pohjimmiltaan eivät ole vertailukelpoisia, virallisessa tiedotteessa todetaan Reutersin mukaan.
Sääntely tulee koskemaan ainoastaan Ranskassa valmistettuja tuotteita, eikä siis esimerkiksi tuontituotteita.
Ranskan lihateollisuus on ottanut tiedon hyvillä mielin vastaan ja muistuttaa, että Ranska on ollut yleisesti ottaen edelläkävijä tuotenimien suojaamisessa.
Euroopan tasolla termit kuten maito, voi sekä juusto ovat jo kiellettyjä kuvaamaan tuotteita, jotka eivät ole eläinperäisiä.
Termi "burger" tullaan Ranskassa kuitenkin sallimaan, vaikka tuote olisikin kasviperäinen, sillä se ei viittaa suoranaisesti lihaan.
Asiasta uutisoi ensimmäisenä YLE.
Lue myös: Paras tapa grillata makkarat ja muut varmat vinkit – jos hallitset nämä, olet makkaramestari!
Katso myös: Halpa vs. kallis: Voiko halpa grillimakkara päihittää lihaisan kyrsän?
Lähde: Reuters
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan