Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kylmää kyytiä Poutulle: Kohutuotteen nimikiista etenee hallinto-oikeuteen – SK: Atria yksi kantelijoista

Pouttu Oy / Facebook
Julkaistu 12.12.2019 10:40

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuolto määräsi marraskuusa Pouttu Oy:tä lopettamaan kasviliha- ja burgeripihvi-sanojen käytön. Nyt Poutulta kerrotaan, että yhtiön oikaisuvaatimus hylättiin ja näin ollen asia etenee hallinto-oikeuteen. 

Keski-Pohjanmaan ympäristöterveyslautakunta hylkäsi keskiviikkoiltana Poutun oikaisuvaatimuksen kasviliha-, burgerpihvi- ja kasvilihapulla-sanojen käytöstä Pouttu Muu -tuotteiden nimissä ja markkinoinnissa aiheettomana. Näin vahvistui Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon aiemmin antama määräys sanojen kieltämisestä.

Lue myös: Pouttu ei saa enää käyttää tuotteistaan nimeä ”kasviliha” – toimitusjohtaja pöyristyi: "Tarkoittaa meille 500 000 euron vahinkoja"

Siirtymäaikaa nimimuutoksien tekemiseen pakkauksissa ei pidennetty, joten uudet pakkaukset tulevat myyntiin uusilla nimillä 8.1.2020 alkaen.

– Tässä kävi nyt näin. Mutta mikään ei muutu, jos kukaan ei suutu. Olemme edelleen tekemässä Poutun historian suurinta lanseerausta ja katsomme tämän pelin loppuun saakka. Tilanne on epäreilu meidän ja ulkomaisten toimijoiden välillä, Poutun toimitusjohtaja Mikko Karell sanoo.

Kilpailija teki valituksen

Pouttu toi Muu Burgerpihvin markkinoille 23.9. ja Muu Kasvilihapullat 7.10. Pian sen jälkeen joku teki nimistä valituksen viranomaisille, jotka kielsivät niiden käytön tuotteiden markkinoinnissa.  Suomen Kuvalehden saamien tietojen mukaan ainakin yhden valituksen takana on kilpaileva yritys:  Ruokaviraston asiakirjoista paljastuu, että viranomaisprosessi sai alkunsa kolmesta valituksesta, joista yhden oli tehnyt kuopiolaisen Atria Oyj:n siipikarjaliiketoiminnan johtaja.

Viranomaispäätöksen seurauksena tuotteet nimettiin uudestaan Muu Kasviburgerpihviksi ja Muu Kasvipyörykäksi. Muutokset pakkauksiin tehdään alkuvuoden aikana, mutta markkinoinnissa nimien käyttö on jo lopetettu. Muutoksesta koituu Poutulle erittäin merkittävät kustannukset.

– Viranomaiset tekevät työtään ja arvostan sitä, mutta on edelleen suuri mysteeri miksi huomio on kiinnittynyt vain meihin. Suomessa on esimerkiksi tulossa tammikuussa myyntiin Next Level Meatin Next Level Burger. Jo ennestään täällä myydään Beyond Meatin Beyond Burgeria. Mutta me emme saa myydä Muu Burgerpihviä

"Uusien tuotteiden nimeäminen tulee olemaan todella haastavaa"

Poutun näkemys on, että kasviliha-termi voisi olla yleiseti kaikkien käytössä. Yhtiö aikoo tehdä vielä 12 uutta tuotetta Muu-perheeseen. Niistä ensimmäiset tulevat kauppoihin lähiviikkoina.

– Uusien tuotteiden nimeäminen tulee olemaan todella haastavaa. Käänsimme kasviliha-sanan englannista siksi, että kasviproteiini on hyvin tekninen termi ja lihankorvike taas kuulostaa pula-ajan tuotokselta. Kasvilihasta voisi tehdä uuden hedelmälihan, jos kaikki muutkin alkaisivat käyttää sitä. Ymmärrän oikein hyvin, että kasviliha ei ole olemassaoleva termi. Mutta ei se koskaan voikaan vakiintua jos sitä ei käytetä. Idea on siinä, että sellainen termi voisi olla yleisesti kaikkien käytössä kuvaamaan uudenlaisia tuotteita, Karell sanoo.

Pouttu on perinteinen kannuslainen lihatalo, joka on tehnyt merkittävän muutoksen omassa tuotannossaan ja etenkin lihan käytössä.

– Olemme vähentäneet vuodesta 2016 lihankulutustamme 50 prosentilla. Otamme tämä homman ihan tosissamme. Haluamme muuttaa maailmaa ja mahdollistaa sen, että mahdollisimman moni pystyy tekemään muutoksen muuttamalla ruokailutottumuksiaan. Olemme saaneet todella paljon ihmisiltä palautetta Muusta ja siitä 98 prosenttia on positiivista. Otamme jokaisen palautteen nöyrinä ja kiitoksien kera vastaan, Karell sanoo.

Lähteet: Pouttu, Suomen Kuvalehti

Lisää aiheesta:

Kotipizzan lihauutinen sytytti someraivon – näin yritys vastaaSaako kasvispihviä kutsua burgerpihviksi? KHO:lta ratkaisu vuosia kestäneeseen "kasvilihagateen"EU-parlamentti äänestää pian siitä, saako soijanakkia kutsua nakiksi – suomalaismeppi: ”Tässä ei tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa”Pouttu ei saa enää käyttää tuotteistaan nimeä ”kasviliha” – toimitusjohtaja pöyristyi: "Tarkoittaa meille 500 000 euron vahinkoja"Kommentti: Lihansyöjän tunnustuksia: Meni hermo kasvismafia-puheisiin – ehkä ryhdyn juomaan kauramaitoa! Jymy-yllätys suomalaiselta lihafirmalta – nyt meni burgeri uusiksi: "Menee täydestä useimmille sekasyöjille"
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:13
    Peruna

    Ruotsalaiskokin ykköskikka paistettuihin perunoihin: "Onnistuu joka kerta!"

  • Eilen10:29
    Marjat

    Lyömätön terveyspommi, jota kannattaa nyt syödä: "Muutama päivässä riittää"

  • Eilen07:46
    Ruokaniksit

    Sipuli kannattaakin pilkkoa näin – mullistavaa!

  • ke17:11
    Ravintolat

    Legendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseen

  • ke13:35
    Makkara

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?