Kylmää kyytiä Poutulle: Kohutuotteen nimikiista etenee hallinto-oikeuteen – SK: Atria yksi kantelijoista

vain lifestylen käyttöön pouttu kasviliha kuva
Pouttu Oy / Facebook

Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuolto määräsi marraskuusa Pouttu Oy:tä lopettamaan kasviliha- ja burgeripihvi-sanojen käytön. Nyt Poutulta kerrotaan, että yhtiön oikaisuvaatimus hylättiin ja näin ollen asia etenee hallinto-oikeuteen. 

Keski-Pohjanmaan ympäristöterveyslautakunta hylkäsi keskiviikkoiltana Poutun oikaisuvaatimuksen kasviliha-, burgerpihvi- ja kasvilihapulla-sanojen käytöstä Pouttu Muu -tuotteiden nimissä ja markkinoinnissa aiheettomana. Näin vahvistui Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon aiemmin antama määräys sanojen kieltämisestä.

Siirtymäaikaa nimimuutoksien tekemiseen pakkauksissa ei pidennetty, joten uudet pakkaukset tulevat myyntiin uusilla nimillä 8.1.2020 alkaen.

– Tässä kävi nyt näin. Mutta mikään ei muutu, jos kukaan ei suutu. Olemme edelleen tekemässä Poutun historian suurinta lanseerausta ja katsomme tämän pelin loppuun saakka. Tilanne on epäreilu meidän ja ulkomaisten toimijoiden välillä, Poutun toimitusjohtaja Mikko Karell sanoo.

Kilpailija teki valituksen

Pouttu toi Muu Burgerpihvin markkinoille 23.9. ja Muu Kasvilihapullat 7.10. Pian sen jälkeen joku teki nimistä valituksen viranomaisille, jotka kielsivät niiden käytön tuotteiden markkinoinnissa.  Suomen Kuvalehden saamien tietojen mukaan ainakin yhden valituksen takana on kilpaileva yritys:  Ruokaviraston asiakirjoista paljastuu, että viranomaisprosessi sai alkunsa kolmesta valituksesta, joista yhden oli tehnyt kuopiolaisen Atria Oyj:n siipikarjaliiketoiminnan johtaja.

Viranomaispäätöksen seurauksena tuotteet nimettiin uudestaan Muu Kasviburgerpihviksi ja Muu Kasvipyörykäksi. Muutokset pakkauksiin tehdään alkuvuoden aikana, mutta markkinoinnissa nimien käyttö on jo lopetettu. Muutoksesta koituu Poutulle erittäin merkittävät kustannukset.

– Viranomaiset tekevät työtään ja arvostan sitä, mutta on edelleen suuri mysteeri miksi huomio on kiinnittynyt vain meihin. Suomessa on esimerkiksi tulossa tammikuussa myyntiin Next Level Meatin Next Level Burger. Jo ennestään täällä myydään Beyond Meatin Beyond Burgeria. Mutta me emme saa myydä Muu Burgerpihviä

"Uusien tuotteiden nimeäminen tulee olemaan todella haastavaa"

Poutun näkemys on, että kasviliha-termi voisi olla yleiseti kaikkien käytössä. Yhtiö aikoo tehdä vielä 12 uutta tuotetta Muu-perheeseen. Niistä ensimmäiset tulevat kauppoihin lähiviikkoina.

– Uusien tuotteiden nimeäminen tulee olemaan todella haastavaa. Käänsimme kasviliha-sanan englannista siksi, että kasviproteiini on hyvin tekninen termi ja lihankorvike taas kuulostaa pula-ajan tuotokselta. Kasvilihasta voisi tehdä uuden hedelmälihan, jos kaikki muutkin alkaisivat käyttää sitä. Ymmärrän oikein hyvin, että kasviliha ei ole olemassaoleva termi. Mutta ei se koskaan voikaan vakiintua jos sitä ei käytetä. Idea on siinä, että sellainen termi voisi olla yleisesti kaikkien käytössä kuvaamaan uudenlaisia tuotteita, Karell sanoo.

Pouttu on perinteinen kannuslainen lihatalo, joka on tehnyt merkittävän muutoksen omassa tuotannossaan ja etenkin lihan käytössä.

– Olemme vähentäneet vuodesta 2016 lihankulutustamme 50 prosentilla. Otamme tämä homman ihan tosissamme. Haluamme muuttaa maailmaa ja mahdollistaa sen, että mahdollisimman moni pystyy tekemään muutoksen muuttamalla ruokailutottumuksiaan. Olemme saaneet todella paljon ihmisiltä palautetta Muusta ja siitä 98 prosenttia on positiivista. Otamme jokaisen palautteen nöyrinä ja kiitoksien kera vastaan, Karell sanoo.

Lähteet: Pouttu, Suomen Kuvalehti

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat