Mainos

EU:n sokeriehdotus sai vankan tuen

Suomi pyrkii kuitenkin saamaan erillissopimuksen, jotta edes osa tuotannosta pelastettaisiin.

EU:n komission ehdotus sai tänään Brysse-lissä niin vankan tuen, että muutokset Suomen sokerintuotannossa ovat väistä-mättömiä. Suomi pyrkii kuitenkin saamaan erillissopimuksen, jotta edes osa tuotannosta pelastettaisiin.

Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja myöntää, että EU:n komission ehdottama sokeriuudistus tulee vähen-tämään sokerinviljelyä Suomessa.

Komissio leikkaisi sokerin hinnasta 39 prosenttia ja juurikkaan hinnasta 43 prosenttia. Leikkauksista 60 prosenttia korvattaisiin viljelijöille. Suomi aikoo vaatia täysimääräistä kompensaatiota.

Uudistusten on määrä tulla voimaan asteittain ensi vuoden alusta.

Viljelijät osoittaneet mieltään

Tuhannet eurooppalaiset sokerinviljelijät ovat osoittaneet mieltään Brysselissä EU:n suunnittelemaa sokeriuudistusta vastaan.

Suureen mielenosoitukseen osallistui myös viisi suomalaista viljelijää. Heillä oli mukanaan muun muassa pienillä Suomen lipuilla koristeltu lakana, jossa vaadittiin unionilta reilumpaa lakiesitystä.

Viljelijät halusivat pysyä toiveikkaina, vaikka Suomen etujen ajaminen onkin vaikeaa 25 jäsenmaan neuvotteluissa.

- Vielä ei voi luovuttaa, peli katsotaan loppuun asti, Rengossa sokeria viljelevä Petri Lauttia painotti mielenosoituskulkueen keskellä. Sokerijuurikas on hänen 45 hehtaarin tilansa taloudellinen selkäranka.

Suomalaisten mielestä komission esitys suosii epäreilusti Keski-Euroopan tehokkaita tiloja ja uhkaa lopettaa tuotannon Suomesta kokonaan.

- Tässä marssilla tulee silti yhteenkuuluvuuden tunne kaikkien viljelijöiden kanssa. Kaikki ovat huolissaan työpaikoistaan, Lauttia sanoi.

Mielenosoitukseen osallistui viljelijöitä useimmista EU-maista, mutta ylivoimaisesti eniten paikalla oli belgialaisia. He olivat tuoneet paikalle symbolisesti ruumisauton, johon oli ripustettu sokerijuurikkain koristeltu suruseppele. Lisäksi viljelijät heittelivät kovaäänisiä paukkupommeja.

(MTV3-STT)

(Yhdeksän uutiset 18.07.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.