EU:n istuntoja nettiin Suomen pj-kaudella

Suomi pyrkii heinäkuussa alkavan puheenjohtajakautensa aikana lisäämään tuntuvasti EU:n päätöksenteon avoimuutta. Yksi tavoite on lisätä EU:n neuvostossa käytävien julkisten keskustelujen määrää, hallituksen ministerivaliokunta linjasi perjantaina.

Aivan uutta on se, että neuvoston istuntojen julkiset osuudet aiotaan välittää yleisön nähtäväksi myös internetissä. Jos EU:n oma lähetysjärjestelmä ei valmistu ennen heinäkuun alkua, niitä voisi seurata Suomen puheenjohtajuussivuston www.eu2006.fi kautta.

Tähän asti neuvoston istuntojen julkisten osien seuraaminen on ollut mahdollista vain Brysselissä sijaitsevassa katselutilassa, minne kovin moni EU-kansalainen ymmärrettävästi ei ole ehtinyt.

Puheenjohtajamaa ei voi yksin päättää, mitkä istunnot voidaan pitää julkisina, vaan siitä on vielä sovittava muiden jäsenmaiden kanssa. Suomi aikoo esittää julkisia keskusteluja kaikista keskeisistä ja kansalaisten kiinnostusta herättävistä hankkeista. Tarkempi lista niistä valmistuu kesäkuussa.

Asiakirjojen julkisuudesta ei vielä uusia säädöksiä

EU:n neuvosto itse päätti jo joulukuussa, että varsinkin lainsäädäntöhankkeista käytävien keskustelujen avoimuutta pitäisi lisätä. Käytännön toimien toteutus jäi kuitenkin Suomen puheenjohtajuuskaudelle.

Hanke on ehtinyt jo herättää myös epäilyjä, että julkisuus saattaa muuttaa neuvostossa käytyjen keskustelujen luonnetta. Kameroiden läsnäolo voi innostaa poliitikot esiintymään kotimaan äänestäjäkunnalle, minkä jotkut pelkäävät häiritsevän päätösten tekoa ja siirtävän luottamukselliset keskustelut muille foorumeille.

Suomen onkin määrä puheenjohtajakautensa päätteeksi tehdä arvio siitä, millaisia kokemuksia julkisista keskusteluista on saatu. Sen pohjalta tehdään esityksiä jatkotoimista.

Suomen keskeisiin avoimuustavoitteisiin kuuluu edelleen myös EU:n asiakirjajulkisuutta koskevan sääntelyn kehittäminen. Sen osalta Suomen puheenjohtajuuskaudella ei ole odotettavissa uusia säädöshankkeita, mutta komission on määrä julkaista keskusteluasiakirja siitä, miten avoimuusasetusta myöhemmin voitaisiin tarkistaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat