Mainos

EU:n biohuuma ohitse?

Suomi vaatii, että EU-maat eivät lähde lipsumaan yhteisistä tavoitteista lisätä uusiutuvaa energiaa. Suuret jäsenmaat ovat esittäneet kovaa kritiikkiä EU-komission ensi keskiviikkona julkistettavista velvoitteista.

Euroopan biohuuma alkaa hiipua. Valtiojohtajat Ranskan presidentin Nicolas Sarkozyn johdolla valittavat, että EU-komission velvoitteet lisätä uusiutuvaa energiaa syövät eurooppalaisen teollisuuden kilpailukykyä.

Suomi vaatii nyt, että yhteisistä päätöksistä pidetään kiinni. Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen edellyttää välitarkastuksia matkalla vuoden 2020 koviin velvoitteisiin.

- Jos tässä alkaa tapahtua lipeämisiä yhteisistä tavoitteista, ei sitten Suomikaan voi yksin kulkea uljaasti jotain hienoa päämäärää kohti, Pekkarinen perustelee.

Pekkarinen on varma, että kahdeksan kuukautta jatkunut EU-komission pehmentäminen tuottaa tulosta. Suomi joutuu lisäämään uusiutuvaa energiaa vähemmän kuin muut rikkaat EU-maat.

Hallitus ryhtyy pohtimaan keinoja heti, kun komissio julkistaa ensi keskiviikkona velvoitteensa.

Vesivoima on halvin tapa lisätä uusiutuvaa energiaa, mutta se ei käy vihreille. Tuulivoiman kalliit tuet ovat vaikeita kokoomukselle. Pekkarinen tarjoaa selviytymiskeinoksi myös energiansäästöä.

- Me olemme tekemässä ja jo tehneet erittäin kunnianhimoisia selvityksiä ja asettaneet tavoitteita ja toimia, joilla energiatehokkuutta ja säästöä parannetaan. Itse asiassa nämä tavoitteet ovat jopa ainakin puolentoista suuren ydinvoimalaitoksen mittaisia, hän painottaa.

Myös biopolttoaineiden lisäämistä on toppuuteltu jopa EU-komissiossa.

- On säikähdetty palmuöljyn käyttöä, säikähdetty sitä, jos viljasta valmistetaan etanolia, se vie ruuan joltakin. Osin aiheesta, osin aiheetonta mielestäni tämä pelko, Pekkarinen pohtii.

Pekkarisen mukaan Suomella ei ole ongelmia selvitä EU:n vaatimuksista lisätä biopolttoaineita.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.