EU lämmittää suhteitaan Kuubaan

Euroopan unioni lämmittelee ihmisoikeuskiistojen viilentämiä suhteitaan Kuubaan. Huomiseen saakka kestävällä kolmipäiväisellä Havannan-vierailulla EU:n edustajat keskustelevat Kuuban johtajien kanssa paitsi toisinajattelijoista myös taloudesta.

Kuuban ja EU:n väliset suhteet alkoivat heikentyä viime vuonna, jolloin useat Länsi-Euroopan maat äänestivät presidentti Fidel Castron hallitusta arvostelevan YK:n ihmisoikeuskomission päätöslauselman puolesta. Vastalauseena Kuuba perui EU:n valtuuskunnan matkan Kuubaan ja kieltäytyi osallistumasta EU:n kauppa- ja avustusohjelmaan, johon kuuluu valtiota Afrikasta, Karibialta ja Tyynenmeren alueelta.

EU:n puheenjohtajamaan Belgian ulkoministeri Louis Michel kuvaili EU:n ja Kuuban välisiä suhteita jäätyneiksi saavuttuaan Havannaan eilen. Sovittelevasti esiintynyt Michel vakuutti, että osapuolet pystyvät kohentamaan tilannetta. Samaan aikaan hän lupasi kuitenkin tavata myös opposition edustajia.

-Uskon että ohjelmassani on joitakin tapaamisia kansalaisyhteiskunnan kanssa, myös joidenkin opposition jäsenien kanssa. Aion pitää kiinni sitoumuksistani, Michel sanoi.

Kuuba pysyy yhä kylmäkiskoisena

Kuuba ilmaisi suhtautuvansa myönteisesti Michelin Kuuban-matkaan. Kuuban ulkoministeriö kuvaili käyntiä kuitenkin EU:n sijasta Belgian vierailuna, vaikka valtuuskuntaan kuuluu muun muassa EU:n ulkoasiainkomissaari Christopher Patten.

-Olemme erittäin tyytyväisiä siihen, että ministeri Michel on tullut Kuubaan kunnioittaen meidän suhteissamme vallitsevaa tilannetta sekä tarkastelemaan avoimesti keinoja, joilla kumpikin osapuoli voi pyrkiä kehittämään ja edistämään suhteita, Perez muotoili.

Ystävällisyyden eleenä Michelin johtama valtuuskunnan on määrä laskea muun muassa seppele paikallisen itsenäisyyssankarin Jose Martin muistomerkille. Michel saattaa tavata myös Castron, joka tiettävästi ilmestyy usein väittelemään maahan saapuneiden arvovieraiden kanssa ilman varoitusta.

Paikalliset toisinajattelijat sanovat, että Castro tukahduttaa sananvapauden ja että vankiloissa istuu noin 250 ihmistä mielipiteensä takia. Kuuban hallitus pitää puolestaan yksipuoluejärjestelmäänsä länsimaita demokraattisempana. Puhuttaessa ihmisoikeuksista Kuuba korostaa maassa tarjottavaa ilmaista terveydenhoitoa ja koulutusta.

(MTV3-STT-Reuters-AP)

Lue myös:

    Uusimmat