Mainos

EU-komissio ehdottaa vapaakauppa-aluetta Venäjän kanssa

EU-komissio haluaa tulevaisuudessa muodostaa vapaakauppa-alueen yhdessä Venäjän kanssa. Kyseessä on pitkän tähtäimen tavoite, sillä vapaakauppa-alueesta voidaan ryhtyä neuvottelemaan vasta, kun Venäjä on päässyt WTO:n jäseneksi.

Ajatus vapaakauppa-alueesta Venäjän kanssa nousi esiin tänään, kun EU-komissio vieraili Helsingissä neuvottelemassa Suomen hallituksen kanssa.

Komission ja Suomen hallituksen neuvotteluissa oli vahvasti esillä suhde Venäjään. Komission puheenjohtaja kertoi myös komission tänään hyväksymästä ajatuksesta EU:n ja Venäjän suhteiden kehittämisestä.

- Pyydämme EU-mailta mandaattia neuvotella Venäjän kanssa monipuolinen sopimus, joka kehittäisi suhdettamme. Yhtenä osana ehdotamme vapaakauppa-aluetta. Venäjä on eurooppalainen maa, ja vapaakauppa-alueesta voisi olla hyötyä molemmille osapuolille. Siksi kysymme, ovatko EU-maat valmiita etenemään tähän suuntaan, EU-komission puheenjohtaja José Manuel Barroso sanaili.

Suomen tehtävänä on selvittää tätä kysymystä ja yleensäkin sitä, mitä EU-maat suhteesta Venäjään haluavat. EU:n ja Venäjän nykyinen yhteistyösopimus on nimittäin päättymässä, ja sille on ryhdyttävä neuvottelemaan jatkoa

- Marraskuussa on EU:n ja Venäjän huippukokous. Tavoitteemme on, että siellä avataan neuvottelut uudesta yhteistyösopimuksesta. Sitä ennen EU-maiden on sovittava, millä ehdoin neuvotellaan, pääministeri Matti Vanhanen pohtii.

Vielä ei tiedetä, haluavatko EU-maat, että suhteiden kaukotavoitteeksi asetetaan vapaakauppa-alue vai ei. Ja vaikka EU-maiden kesken syntyisi yhteisymmärrys, hankkeen edessä vielä on vielä iso ongelma, sillä Venäjä ei ole WTO:n jäsen. Jäsenyys on ennakkoehto vapaakauppa-alueelle.

Komissio korostaa, että vapaakauppa-alue on todellakin pitkän tähtäimen tavoite. Siitä on puhuttu EU:ssa itse asiassa jo pitkään. Ehkä komissio nosti asian voimakkaasti esille juuri nyt, koska ajatus saattaa houkutella Venäjän suhtautumaan suopeammin edessä oleviin energia-neuvotteluihin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.