EU-komissaari Urpilainen: Trumpin puheet johdonmukaisia, vaikka demokratiassa poikkeuksellisia

Trump julistautui voittajaksi – esitti väitteen vaalivilpistä 0:25
Video: Trump julisti itsensä voittajaksi pian vaalien jälkeen, vaikka ääntenlaskenta oli vielä runsaasti laskematta.

EU-komissaari Jutta Urpilaisen (sd.) mukaan Yhdysvaltain presidentinvaalien tulos vaikuttaa transatlanttisten suhteiden asialistaan.

Demokraattien Joe Bidenin kanssa yhteistyön rakentaminen olisi hänen mukaansa helpompaa esimerkiksi ilmastopolitiikassa.

Torstai-iltana presidentivaalien tulos ei ollut vielä selvillä, ja Urpilainen toivoikin malttia tuloksen odottamiseen.

– Ylipäätään monenkeskisen, sääntöihin perustuvan yhteistyön osalta yhteistyön tekeminen on todennäköisesti (Bidenin kanssa) helpompaa, Urpilainen arvioi tavatessaan politiikan toimittajia Helsingissä.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen viitoitti jo syksyllä Euroopan tila -puheessaan, että suhteet Yhdysvaltoihin tultaisiin määrittelemään uudestaan.

Kävi presidentinvaaleissa miten tahansa, EU olisi von der Leyenin mukaan valmis rakentamaan uuden transatlanttisen asialistan. Hän mainitsi erikseen kaupan, teknologian ja verotuksen.

Presidentti Donald Trumpin julistautuminen voittajaksi kesken ääntenlaskun ja tämän väitteet vaalivilpistä ilman todisteita olivat Urpilaisen mielestä tavallaan johdonmukaisia.

Euroopan unioni kykenee hänen mukaansa tekemään yhteistyötä kumman presidentin kanssa tahansa niin kuin se on tehnyt viime vuosina.

– Ehkä hän on omassa toiminnassaan johdonmukainen, vaikka yleisesti demokratiassa ne (väitteet) ovat poikkeuksellisia, Urpilainen muotoili.

Lue myös:

    Uusimmat