EU-maiden johtajat toivovat kauppasuhteiden kohenevan Bidenin kaudella – "Tärkeimpänä on sanoa selkeästi stop kauppasodalle"

2:04
Euroopassa odotetaan uutta alkua EU:n ja Yhdysvaltain välisille suhteille.

EU-maiden johtajat toivovat Yhdysvaltain ja EU:n välisten suhteiden kohenevan Yhdysvaltain tulevan presidentin Joe Bidenin kaudella.

EU:n ja Yhdysvaltain väliset kauppasuhteet ovat viime vuosina kiristyneet muun muassa presidentti Donald Trumpin asettamien miljarditullien vuoksi.

MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola arvioi, että Trumpin tulleilla, sanktioilla ja uhkauksilla jäädyttämä yhteistyö palautunee keskiviikkona virkaanastuvan Bidenin kaudella lähes entiselleen. 

Yhdysvaltain ulkopolitiikan painopiste ei kuitenkaan Piuholan mukaan tule enää olemaan Euroopassa. 

EU-maiden johtajat ovatkin ilmaisseet toiveensa siitä, että Bidenin kaudella yhteistyö tiivistyy etenkin ilmasto- ja kauppapolitiikassa.

– Nyt tärkeimpänä asiana on sanoa selkeästi stop Yhdysvaltain ja Euroopan väliselle kauppasodalle ja lopettaa Yhdysvaltain hallinnon määräämät sanktiot esimerkiksi ranskalaisille viininviljelijöille, Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire on sanonut.

Myös Saksan valtiovarainministeri Olaf Scholz odottaa toiveikkaana transatlanttisen yhteistyön tiivistymistä keskiviikon Bidenin virkaanastujaisten jälkeen.

– Tärkein asia, joka meidän olisi saatava etenemään seuraavan puolen vuoden aikana on löytää yhteinen näkemys siitä, miten maailmanlaajuisia jättiyrityksiä – mukaan lukien digitaalisia palveluita tarjoavat yritykset – jatkossa verotetaan. Jonkinlaisesta digi-verotuksesta on sovittava ja tästä on olemassa ehdotus, Scholz lausui.

Bidenin arvioidaan kutsuvan melko nopeasti koolle suunnittelemansa maailman demokraattisten valtioiden kokouksen saadakseen riittävästi tukea omalle maalleen Kiinan vaikutusvallan patoamiseksi, Piuhola arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja