MTV:n asiantuntija: Biden vältteli puheessaan kolmea asiaa – yksi seikka suomalaisittain ikävä

2:12
Risto E.J. Penttilä: Biden vältteli kansakunnan tilaa koskevassa puheessaan kolmea asiaa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on pitänyt vuosittaisen kansakunnan tilaa koskevan puheensa.

Biden nosti puheessaan esille hallintonsa saavutuksia, kuten historiallisen alhaisen työttömyysasteen, laskuun lähteneen inflaation ja suuret rakennushankkeet. Biden myös sivusi Venäjän Ukrainaan kohdistamaa hyökkäystä.

Biden korosti puheessaan, että Yhdysvallat ei hae konfliktia Kiinan kanssa, mutta on valmis kilpailuun.

MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä toteaa, että Biden vältteli puheessaan kolmea asiaa:

– Hän vältteli sitä, että olisi uhkailtu Putinia. Eli enemmän tukea Ukrainalle, mutta ei sitä, että nyt on Putinin päivät luettu.

Penttilä toteaa, että suomalaisten näkökulmasta Bidenin puheesta jäi ikävästi pois viittaus Naton aikatauluun Suomen ja Ruotsin osalta. Penttilä kuitenkin huomauttaa, että ei voinut oikeastaan odottaakaan, että Suomen Nato-aikataulu olisi tullut puheessa esille.

Penttilä kommentoi, että kolmantena asiana puheesta jäi uupumaan ”suuri elefantti  talossa”, eli Bidenin ilmoitus lähtemisestä seuraaviin presidentinvaaleihin. Penttilä uskoo, että Biden lähtee todennäköisesti vaaleihin.

Maltillista puhetta

1:09
USA:n presidentti Joe Biden vakuutti maansa tukevan Ukrainaa "niin kauan kuin tarve vaatii"

Penttilän mukaan merkittävin asia Bidenin puheessa oli sen maltillisuus.

– Puhe oli maltillinen suhteessa Kiinaan. Siinä ei lähdetty mukaan tähän eskalaatioon. Puhe oli maltillinen myös suhteessa Eurooppaan ja jopa Venäjään. Puhe oli lisäksi toivoa herättävä taloudessa.

Penttilä kiteyttää, että kyseessä ei ollut kansoja villitsevä tai nostattava puhe, vaan enemmänkin paluu siihen mistä Biden lähti liikkeelle. Siinä pyrittiin yhdistämään ja tuomaan esille, että Yhdysvallat johtaa länsimaita ja demokratioita.

Yhdysvaltojen kahtiajakautuneisuus on Donald Trumpin presidenttikaudesta saakka ollut ongelma. Penttilän mukaan Biden on epäonnistunut täydellisesti kansakunnan yhdistämisessä ja kansa on yhä jakaantunut.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja