Trumpin perintö leimaa yhä Yhdysvaltojen ja EU:n huippukokousta – vanhojen virheiden korjaaminen on nyt keskeistä, sanoo tutkija

Biden tapaa EU:n johtajat Brysselissä – pöydällä Yhdysvaltain ja EU:n yhteiset huolenaiheet 2:07
Biden tapaa EU:n johtajat Brysselissä - pöydällä Yhdysvaltain ja EU:n yhteiset huolenaiheet.

Euroopan unionin johtohahmot ja Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden tapaavat tänään huippukokouksessa Brysselissä. Tutkijan mukaan vakauden tuottaminen ja vanhojen virheiden korjaaminen nousevat kokouksen keskeisimmiksi teemoiksi. 

Kun Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kiertää ympäri Eurooppaa erilaisissa huippukokouksissa ja tapaamassa valtioiden johtoja, on hänen toimintaansa vaikea olla vertaamatta häntä edeltäneeseen Donald Trumpiin.

Bidenin suhtautuminen erilaista kuin edeltäjällä

Biden on jo monesti kautensa aikana julistanut, kuinka "Amerikka on tullut takaisin" ja diplomatia on palannut maan ulkopolitiikkaan, mutta Trumpin perintö leijailee yhä itsepintaisesti ilmassa. 

Trumpin toimintaa maan presidenttinä ei voi sivuuttaa täysin myöskään tänään, kun Biden tapaa Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michelin ja EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin.

– Kyllä tätä tapaamista sinänsä leimaa Trumpin kauden perintö ja se, miten Biden pyrkii korjaamaan Trumpin kauden aikana syntynyttä epäluottamusta EU:n ja Yhdysvaltojen välillä, totea EU-asioihin perehtynyt yliopistotutkija Timo Miettinen MTV Uutisten haastattelussa. 

Miettinen arvioi, että vakauden luominen ja toisaalta vanhojen virheiden korjaaminen ovat keskeisimpiä teemoja Yhdysvaltain ja EU:n johdon välisessä huippukokouksessa.

Jo Bidenin suhtautuminen Euroopan unioniin toimijana eroaa suuresti Trumpista. 

– Trump ei ollenkaan pitänyt Euroopan unionia merkittävänä toimijana, kun taas Biden edustaa sellaista linjaa, jossa Euroopan unioni nähdään keskeisenä instituutiona Euroopan turvallisuusjärjestykselle. EU:n vahvuus on myös Yhdysvaltain etu Bidenin kaudella, Miettinen kuvaa.

Kiina-politiikka puhuttaa 

Miettinen arvioi, että Kiina-politiikka voi nousta huippukokouksessa kenties tärkeimmäksi yksittäiseksi teemaksi.

Ylipäätään kokouksessa käsitellään asioita suuren strategian tasolla. Juuri strategisen kuvan luominen on ollut Bidenin hallinnolle tärkeä teema Trumpin jälkeisenä aikakautena. 

– Tämä liittyy erityisesti kysymykseen Kiinasta. Biden yrittää luoda läntisten teollisuusmaiden välille Kiinan vastaista koalitiota.

– Kun on nähty viime vuoden aikana, että Eurooppa on ottanut hiukan omia askeleita suhteessaan Kiinaan, yrittää Biden nyt selkeästi koordinoida tätä Kiinan-politiikkaa. Yksittäisenä teemana se on varmasti kaikista tärkein, Miettinen sanoo.

Yhteisiä huolenaiheita

Muutoin johtajakolmikon odotetaan käsittelevän tänään Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen yhteisiä huolenaiheita. Keskustelua odotetaan käytävän esimerkiksi koronapandemiasta, kaupasta ja investoinneista sekä ilmastosta. 

Timo Miettinen uskoo, että pöydällä on ennen kaikkea erityiskysymyksiä. Näitä ovat esimerkiksi rokotetuotanto, kauppapolitiikan yleinen koordinointi ja mahdollinen kauppasopimusvalmistelu EU:n kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat