Mainos

EU kiristää kemikaalien valvontaa

EU on kiristämässä kemikaalivalvontaa. Jatkossa kemianteollisuus joutuu tutkimaan kaikki markkinoilla olevat kemikaalit ja niiden mahdolliset vaikutukset. Teollisuus on huolissaan vaadittujen tutkimusten kalleudesta. Tutkijat ovat tyytyväisiä, koska läheskään kaikkien kemikaalien vaikutuksia ei vielä tunneta.

Kyllästetty puutavara luokitellaan ongelmajätteeksi. Tullilaboratorio tutkii torjunta-ainejäämiä perunalastuissa. Tutkijat pitävät antibakteerisia pesuaineita tarpeettomina. Erilaisia kemikaaleihin liittyviä uutisia riittää loputtomiin. Eikä ihme: Suomessa on käytössä 29 000 vaarallista kemiallista valmistetta. Maailmalla määrät ovat vieläkin suurempia.

Läheskään kaikkien aineiden vaikutuksia ihmiseen tai ympäristöön ei tarkkaan tunneta.

- Kun teollisuuskäytössä olevia kemikaaleja on kymmeniä tuhansia, on yleistä, että kaikkia perustietoja ei ole hankittu ja siinä on paljon parantamisen varaa, Suomen ympäristökeskuksen kemikaaliyksikön päällikkö Jukka Malm sanoo.

Uusin esimerkki tästä ovat palonestoaineet, joita käytetään esimerkiksi vaatteissa ja tietokoneissa. Näitä myrkkyjä on nyt löydetty muunmuassa kaloista ja äidinmaidosta.

Kemianteollisuuden edustaja myöntää, että lisätutkimusta tarvitaan.

- Me pyrimme tukemaan sitä kehitystä, että tiedettäisiin ja tutkittaisiin oleellliset riskitekijät, joita kemikaalien käyttöön liittyy ja ryhdyttäisiin riskiarvioiden perusteella tarvittaviin toimepiteisiin, sanoo Tikkurila Oy:n ympäristöpäällikkö Pekka Kotilainen.

Parannusta kemikaalien valvontaan on myös tulossa. Jatkossa kemianteollisuus joutuu tutkimaan kaikki markkinoilla olevat kemikaalit, selvittämään niiden terveysvaikutukset ja arvioimaan riskit. EU-Komission lakiehdotusta odotellaan vielä tämän vuoden puolella. Kemianteollisuus pelkää, että uusien tutkimusten toteuttaminen tulee kalliiksi.

- Periaate on hyvä, mutta kyse on siitä miten se toteutetaan. Ei tulisi luoda liian kallista ja byrokraattista menettelyä vaan tlee keskittyä todellisiin riskeihin, Kotilainen sanoo.

Valvontaviranomaisen mielestä teollisuudella on varaa toteuttaa vaaditut tutkimukset.

- Jos tutkimusten kulut suhteutetaan Euroopan kemikaaliteollisuuden taloudelliseen tuottoon, kyseessä on hallittavissa oleva hanke, sanoo Suomen ympäristökeskuksen kemikaaliyksikön päällikkö Jukka Malm.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 06.09.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.