Mainos

EU ja USA painostivat Irania hyväksymään kannustepaketin

Iranin mukaan se vastaa länsimaiden esittämään kannuste-ehdotukseen vasta ensi kuun lopulla. EU ja Yhdysvallat peräävät Iranilta vastausta pikaisemmassa aikataulussa. EU:n mukaan seuraava askel ydinkiistassa on Iranin vieminen YK:n turvallisuusneuvostoon.

Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat patistaneet Irania ilmaisemaan pikaisesti, onko se halukas sopimaan kiistan ydinohjelmastaan neuvotteluteitse vai ei. EU yhtyi Yhdysvaltain varoitukseen siitä, että seuraava askel ydinkiistassa on Iranin vieminen YK:n turvallisuusneuvostoon.

- Jos Iran ei ole valmis asian sovitteluun yhteistyössä, meidän on jatkettava prosessia YK:n turvallisuusneuvostossa, puheenjohtajamaan Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja sanoi puhuessaan EU-parlamentin ulkoasiain valiokunnalle.

Myös Yhdysvallat kovensi sanojaan Iranille juuri ennen Pariisissa järjestettyä kokousta, johon osallistuivat turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenmaat sekä Saksa.

- Meidän on päätettävä tänä iltana, millä tiellä olemme. Jos emme selkeästi totea kulkevamme neuvottelujen tietä, on varsin selvää, että kuljemme kohti turvallisuusneuvostoa, ulkoministeri Condoleezza Rice sanoi.

Rice kertoi myös, että länsivallat ovat jo keskustelleet Iranin vastaisista sanktioista, joita turvallisuusneuvostossa voitaisiin ryhtyä valmistelemaan.

Iran puolestaan toisti kansansa, jonka mukaan se ei aio luopua oikeudestaan ydinohjelmaan.

- Olemme neuvottelujen ja vuoropuhelujen kannalla, mutta emme neuvottele kiistämättömistä oikeuksistamme kenenkään kanssa, presidentti Mahmud Ahmadinejad sanoi yleisötapahtumassa Shabestarin kaupungissa.

Iran on toistuvasti kieltäytynyt vastaamasta länsimaiden kannustinehdotukseen esitetyissä aikatauluissa. Se on ilmoittanut vastaavansa ehdotukseen vasta elokuun loppupuolella - yli kaksi ja puoli kuukautta kannustepaketin esittämisen jälkeen. Paketin tarkoituksena on houkutella Iran luopumaan uraanin rikastamisesta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.