Mainos

EU ja Serbia palaavat neuvottelupöytään

Yhteistyöneuvottelut jäädytettiin, koska Serbia ei toimittanut sotarikoksista epäiltyjä Haagin sotarikostuomioistuimen eteen. Yhteistyöneuvottelut ovat EU-jäsenyysneuvottelujen esiaste.

EU ja Serbia käynnistävät ensi keskiviikkona uudestaan neuvottelut keskinäisestä yhteistyösopimuksesta. EU-komissio ilmoitti asiasta tänään.

Neuvottelut ovat olleet keskeytyksissä yli vuoden, koska Serbia ei ole tehnyt riittävää yhteistyötä Haagin sotarikostuomioistuimen kanssa.

EU-komission mukaan Serbian tuore hallitus on kuitenkin edistynyt merkittävästi yhteistyössä.

Bosnian sodan tärkein sotarikosepäilty Ratko Mladic on edelleen vapaalla jalalla, mutta Serbia pidätti viime viikolla Mladicin läheisen avustajan Zdravko Tolimirin. Häntä syytetään muun muassa osallisuudesta Srebrenican joukkomurhaan.

Myös Haagin pääsyyttäjä Carla Del Ponte on ollut tuoreissa arvioissaan aiempaa positiivisempi. Hän kehui eilen Serbiassa vieraillessaan maan hallituksen poliittista tahtoa pidätysten jatkamiseksi.

Rehn: Neuvottelut Serbian portti EU-jäsenyyteen

EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso onnitteli tänään Serbiaa edistyksestä. Samalla hän kehotti maata ponnistelemaan vielä vapaana olevien sotarikossyytettyjen kiinni saamiseksi.

- Rohkaisen Serbiaa jatkamaan yhteistyön parantamista Haagin tuomioistuimen kanssa, jotta kaikki syytetyt saadaan oikeuteen ja Länsi-Balkanille saavutetaan pysyvä sovinto, Barroso sanoi tiedotteessa.

Niin sanotut vakaus- ja assosiaationeuvottelut tähtäävät erilliseen yhteistyösopimukseen, ja ne ovat vasta EU-jäsenneuvottelujen esiaste. Ainoastaan niiden jälkeen Serbialle voidaan edes periaatteessa tarjota EU-jäsenyyttä.

Laajentumiskomissaari Olli Rehniin mukaan sopimus tuo toteutuessaan merkittäviä taloudellisia etuja.

- Sopimus on Serbian portti EU:n jäsenehdokkuuteen, Rehn sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.