Mainos

EU ei luovu WTO-valituksesta teräskiistassa

Euroopan unioni pitää edelleen kiinni Maailman kauppajärjestölle WTO:lle tekemästään terästullivalituksestaan, vaikka Yhdysvallat poisti eilen tuontitullilistalta aiempien lisäksi 178 terästuotetta. Päätös merkitsee sitä, että yli puolet listalla olleista EU:n terästuotteista poistui. Listalta on poistettu nyt kaikkiaan 727 tuotetta.

EU pitää komission mukaan Yhdysvaltain päätöstä tervetulleena. Komissio muistuttaa kuitenkin tänään antamassaan lausunnossa, että huomattava määrä EU:n terästuotteita on edelleen Yhdysvaltain asettaman terästullin alaisina. Siksi EU odottaa WTO:n ratkaisua asiassa.

Yhdysvaltain kauppaviranomaisten mukaan terästuotteita karsittiin listalta, koska vastaavia tuotteita ei tuotettu tarpeeksi Yhdysvalloissa. Päätöksen ei katsottu heikentävän amerikkalaisten terästuotteiden suojaa.

EU:n kauppa-asiaista vastaava komissaari Pascal Lamy pitääYhdysvaltain päätöstä ensimmäisenä merkkinä siitä, että Yhdysvallat ymmärtää suojatulleista koituvan haittaa sekä kotimaisille teräksen käyttäjille että maan maineelle WTO:ssa. Lamyn mukaan päätös auttaa paitsi EU:n teräksenviejiä, myös eurooppalaista terästä tarvitsevaa teollisuutta Yhdysvalloissa.

EU ja Japan harkitsevat toimiaan

Yhdysvallat on poistanut useaan eri otteeseen terästuotteita tullilistalta, mutta eilinen päätös oli merkittävin. Yhdysvallat asetti teräksen tuontitullit maaliskuussa suojellakseen maan omaa terästeollisuutta ja kohentaakseen alan taloutta. Presidentti George W. Bush määräsi tullit kolmeksi vuodeksi. EU pyysi WTO:ta tutkimaan päätöksen laillisuutta.

EU on uhannut Yhdysvaltoja vastatulleilla, ellei tulleja pureta. EU:n ulkoministerikokous lykkäsi kuitenkin viime kuussa Yhdysvaltain vastaisten kauppatoimien aloittamisen syksyyn Yhdysvaltain vastaantulon jälkeen.

Korkeimmillaan 30 prosenttiin yltävät tullit koskevat myös Japanin terästuotteita, joita on listalla 23. Japanin odotetaan päättävän syyskuussa omista vastatoimistaan.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.