Mainos

Etyj ja Venäjä aloittivat neuvottelut vaalitarkkailukiistasta

Venäjä haluaa vaalitarkkailijat maahan vain kolme päivää ennen presidentinvaaleja.

Ety-järjestön vaalitarkkailusta vastaavan elimen edustajat ovat aloittaneet neuvottelut vaalitarkkailukiistan ratkaisusta Venäjän keskusvaalilautakunnan kanssa.

Neuvotteluiden etenemisestä luvattiin alun perin tiedottaa jo puoleltapäivin, mutta tiedotustilaisuus peruttiin. Molemmat osapuolet kieltäytyivät kommentoimasta keskustelujen kulkua, kertoi uutistoimisto Lenta. Asiaan palataan loppuviikosta.

Venäjä on ilmoittanut myöntävänsä viisumin vain 70 vaalitarkkailijalle, jotka voisivat saapua maahan 27. helmikuuta eli vain kolme päivää ennen äänestystä. Vaalitarkkailuyksikkö Odihr puolestaan on ilmoittanut, että jos aikatauluja tai henkilömääriä ei muuteta, tarkkailuoperaatiota ei voida toteuttaa.

Neuvottelijat tapaavat presidenttiehdokkaita

Kommunistien ehdokas Gennadi Zjuganov on pyytänyt Odihria rajoituksista huolimatta pidättäytymään mielenilmauksista.

- Pyydän tarkkailijoita edes tulemaan tänne ja katsomaan mitä täällä oikein tapahtuu, Zjuganov sanoi uutistoimisto Ria Novostin haastattelussa.

Zjuganov voi esittää toiveensa Odihrille myös henkilökohtaisesti, sillä järjestön edustajat aikovat tämän viikon neuvottelujen ohessa tavata myös kaikki presidenttiehdokkaat, mukaan lukien Mihail Kasjanovin, jonka ehdokkuus hylättiin vaalivilppisyytösten vuoksi. Kasjanov puolestaan on kehottanut kaikkia pienpuolue-ehdokkaita boikotoimaan vaaleja.

Vaaliväittelyt tuskin kiinnostavat

Myös television ja radion vaaliväittelyt ovat alkaneet. Niitä esitetään kaikkiaan 17 arkipäivänä kolmella eri tv kanavilla aamuseitsemältä, iltakuudelta sekä yhdeltätoista illalla sekä useissa pitkissä radiolähetyksissä.

Väittelyiden merkitys tosin on varsin kyseenalainen, sillä valtapuolue Yhtenäisen Venäjän ehdokas, varapääministeri Dmitri Medvedev ei aio osallistua yhteenkään niistä. Mm. valtiollinen uutistoimisto Strana.ru kirjoittaakin, että " väittelyillä on tuskin minkäänlaista kiinnostusarvoa".

Kaikki neljä ehdokasta ja kolme puoluetta saavat myös tv-kanavilla vakiomäärän mainosaikaa. Demokraattiselle puolueelle mainosaikaa ei kuitenkaan myönnetä, sillä sen ehdokas, Andrei Bogdanov, on virallisesti ilmoittautunut sitoutumattomana.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.