Etsitkö jatkuvasti avaimiasi? Ota käyttöön neljä niksiä, joiden avulla tavarat eivät enää katoile

Hajamielisyyden torjumiseen purevat selkeät rutiinit sekä se, että kaikille tavaroille on selkeä, oma paikkansa.

Tuntuuko, että etsit jatkuvasti kotiavaimiasi, puhelintasi, lompakkoasi tai muita helposti kotiin katoavia esineitä?

Metro-julkaisun haastattelema, yksityisellä terapiaklikinikalla Isossa-Britanniassa työskentelevä Noor Mubarak kertoo, että kykymme muistaa, mihin jätimme asioita, riippuu monesta eri tekijästä. Esimerkiksi stressin tunne voi tehdä ihmisestä hajamielisemmän samoin kuin keskittyminen liian moneen asiaan samalla kertaa.

Asioita ei ole helppoa muistaa myöskään väsyneenä, minkä takia Mubarak suosittelee 7–9 tunnin yöunia, jotta aivot ehtivät levätä.

Muutaman asiantuntijan vinkin avulla avainten löytymisen ei tarvitse olla kuitenkaan jatkuvaa aarteenetsintää pienestä hajamielisyydestä huolimatta.

1. Kaikelle oma paikka

Jos kaikille tärkeille asioille on selkeä oma paikkansa, päädyt epätodennäköisemmin metsästämään niitä ympäri asuntoa.

Mubarak vinkkaa etsimään eteiseen esimerkiksi jonkin lautasen tai kipon tai asentamaan oven viereen koukun, johon avaimet voi ripustaa.

– Jos löydät avaimesi lojumasta jostain muualta asunnossa, ota tavaksi siirtää ne niiden uuteen "kotiin". Parin päivän jälkeen siitä muodostuu tapa ja teet sen automaattisesti, Mubarak selittää.

Kotiin tullessa kannattaakin hetki keskittyä siihen, mihin tavarat laittaa, eikä vain pudottaa niitä "jonnekin". Tämä rutiini helpottaa huomattavasti sitä hetkeä, kun taas lähdet kotoa ja kasaat tärkeät tavarat mukaasi.

2. Mieluummin överit kuin vajarit

Avainnipun pitäminen pienenä ja kompaktina saattaa houkutella, jotta se ei veisi taskusta tai laukusta niin paljon tilaa. Toisaalta, jos ongelmana on avainten jatkuva hukkaaminen, avaimenperäksi kannattaa valita jotain näyttävää.

– Kirkkaan värinen nauha tai iso avaimenperä voivat auttaa löytämään asioita helpommin huoneesta – mitä isommat ja värikkäämmät avaimesi ovat, sitä helpommin löydät ne, sillä aivomme rekisteröivät suurikontrastiset värit ensiksi, Mubarak kertoo.

Kirkkaat oranssin ja keltaisen sävyt vangitsevat ihmisen katseen tutkitusti parhaiten, mutta kannattaa valita sellainen väri, joka pomppaa muusta sisustuksestasi selkeimmin esille.

– Iso avaimenperä auttaa lisäksi avainten löytymistä täyden laukun pohjalta, Mubarak huomauttaa.

3. Luo suunnitelma B

Mubarakin mukaan huolellisuuden lisäksi kannattaa luoda itselleen varasuunnitelma siltä varalta, ettei avaimia löydykään.

– Pidä kopiota kotiavaimistasi jossain selkeällä paikalla, äläkä siirrä niitä, jollei sinun ole aivan pakko.

Jos päädyt käyttämään vara-avaimia, muista kuitenkin palauttaa ne takaisin alkuperäiselle paikalleen, että hätävarasi säilyy edelleen tallella.

Kun mikään edellisistä nikseistä ei auta, aina voi turvautua myös pieneen tekniseen apuun. Avaimenperiksi on nykyään saatavilla myös GPS-laitteita, jotka voi liittää yhteen puhelimensa kanssa. 

Kun avain on kateissa, puhelinta voi pyytää paikantamaan ne, jolloin avainperä lähettää merkkiääntä.

4. Hengitä syvään ja rauhoitu

Avainten etsiminen kiireessä voi tuntua hyvinkin stressaavalta, mutta prosessia helpottaisi huomattavasti, jos pystyt hieman rauhoittumaan.

– Tuppaamme hävittämään asioita usein silloin, kun tunnemme olomme stressaantuneeksi, koska joudumme keskittymään niin moneen asiaan samanaikaisesti. Varasuunnitelman olemassaolo on kätevää näissä tilanteissa, jotta pääsemme lähtemään ovesta ulos ajoissa, Mubarak toteaa.

Väärässä paikassa sijaitsevat avaimet eivät kuitenkaan lopulta ole maailmanloppu, joten asian ei kannata antaa eskaloitua tarpeettoman suureksi ongelmaksi.

Katso myös: Toimittaja testasi aivotutkijan kanssa, kuinka hyvin muisti toimii

Lähde: Metro

Lue myös:

    Uusimmat