Kuusi yllättävää stressin aiheuttajaa kotonasi: Näin voit korjata ne!

Kodin täytyisi tuntua kodilta, mutta valitettavasti se ei aina mene ihan niin.

Nyt, kun moni on joutunut viettämään pitkiä aikoja neljän seinän sisällä, on kodin tunnuttava mukavalta ja rauhalliselta paikalta viettää aikaa. Yllättävät asiat, joita et ehkä ole edes tullut ajatelleeksi voivat kuitenkin rikkoa kodikkaan ja stressivapaan tunnelman. Well and Good listasi kuusi yleistä, mutta yllättävää stressinaiheuttajaa kotona.

1. Kotisi ei ole optimoitu käyttöä varten

Kotoasi voi löytyä useita huonosti toimivia kohtia. Se voi olla keittiönkaappi, joka ei meinaa pysyä kiinni tai ikkuna, joka on niin kankea, ettet meinaa saada sitä auki tuulettaaksesi tunkkaista ilmaa. Jos jokin asia ei toimi kunnolla kotonasi, voi sen kanssa päivittäinen taistelu tyhjentää positiivisuusvarantojasi ja aiheuttaa turhaa stressiä. Tuhannet ihmiset asuvat kodeissa, joita ei ole suunniteltu käytännöllisesti tai heidän mieltymyksiään silmällä pitäen. Ratkaisuja on kuitenkin olemassa, eikä kotona ole pakko kärvistellä huonosti suunnitellun kaapin kanssa. Tarvitset vain hiukan kädentaitoja ja aikaa.

Tee lista kaikista epäkohdista kodissasi ja etsi verkosta ratkaisuja. Sosiaalisen eristäytymisen aikana kyse ei ole siitä, etteikö pieniin korjaustöihin olisi aikaa. Ne vaativat vain puuhan aloittamista, kädentaitoja ja pientä viitseliäisyyttä. Esimerkiksi kankeat saranat saattavat vaatia vain hieman puhdistusta ja öljyämistä toimiakseen.

2. Loistelamput ja -putket vahingoittavat monella tapaa

Tutkimusten mukaan sininen valo, jota on myös loistelampuissa, voi vaikuttaa mielialaan, ruokahaluun, energiatasoihin, ihoon ja sisäisen kellon toimintaan.

Loistelamput eivät yleensä ole tunnelmallisia. Erilaisten valaistusratkaisujen monipuolinen käyttäminen kotona on kuitenkin yksi mahdollinen ratkaisu. Pyri siihen, että yhdessä huoneessa olisi useita valonlähteitä yhden kattolampun sijaan. Iltaisin voit vähentää valaistusta sammuttamalla tai himmentämällä kattovalaisinta. Käytä iltalukemiseen pehmeää valoa antavaa lukulamppua. Kannattaa harkita myös sinistä valoa blokkaavien lasien hankkimista. Ne minimoivat siniselle valolle altistumista. Sininen valo voi esimerkiksi vaikuttaa negatiivisesti unen saantiin ja sen laatuun.

Vaihda myös mahdollisuuksien mukaan valaisimien lamput sellaisiin, jotka matkivat luonnonvaloa, kuten lämmintä valoa tuottava hehkulamppu. Jos haluat hyödyntää kotonasi LED-valaisimien hyötyjä, kuten niiden pidempää elinikää, energiansäästöä ja helppokäyttöisyyttä, niin LED-lamppuja myydään monissa eri väreissä. Valitse siis kotiisi lämpimänsävyinen valo matkimaan auringonvaloa.

3. Sinulta puuttuu pieniä huonekaluja, joiden tarpeellisuudesta et tiennyt

Puuttuuko nojatuolisi vierestä pieni apupöytä tai kahvipöytä, mille laskea kahvikuppisi? Sen takia lasket kupin kuumaa maahan, jossa se on vaarassa kaatua pitkin olohuoneen parkettia. Pienillä apupöydillä ja muille huonekaluilla on yllättävän suuri rooli toimivan kodin sisustuksessa, eivätkä ne vie paljoa tilaa.

Harkitse jalkarahin hankkimista. Voit nostaa sille jalkasi tai laskea tarjottimen, jossa juomasi pysyy paremmassa turvassa, kuin lattialla. Jos keittiössäsi ei ole saareketta, harkitse apupöydän hankkimista keittiön nurkkaan. Jos keittiöntuolisi ovat epämukavia istua, hanki takamuksen alle tyynyt pehmikkeeksi.

4. Sotku estää sinua rentoutumasta

Kotisi ei tarvitse saavuttaa himohamstraajan unelmaa, ennen kuin kaikkialla lojuva epämääräinen sotku alkaa tuntua rasittavalta. Epäjärjestyksessä retkottavat tavarat lisäävät stressiä ja vietät turhaa aikaa etsien sotkun keskeltä tarvitsemiasi tavaroita.

Erään tutkimuksen mukaan mitä kauemmin viivyttelet sotkun siivoamisen kanssa, sitä suurempi vaikutus sillä on elämääsi.

Ihmisillä on kaapit ja varastot pullollaan tavaraa, joita he eivät ikinä käytä. Käyttötavarat sen sijaan jäävät lojumaan pöydille ja tasoille. Vaihda tätä järjestystä. Heitä pois ne tavarat, joita et ikinä tarvitse ja täytä kaappien tila tavaroilla, joita käytät usein. Kotisi ilme puhdistuu ja selkeytyy ja tavarasi ovat edelleen helposti saatavilla ja löydettävissä kaappien hyllyiltä tarpeen vaatiessa. Tavarat, jotka täytyy jättää näkösälle kannattaa sijoittaa kauniisiin koreihin tai säilytysrasioihin.

5. Sisutuksesi värit eivät toimi

Värien psykologiaa valottava tutkimus kertoo, että kotisi väreillä on valtava vaikutus henkiseen tilaasi. Kirkkaat värit, kuten punainen, keltainen ja oranssi tuntuvat kuumilta ja voivat tuoda intensiivisiä tuntemuksia mukanaan. Nämä tuntemukset voivat olla hyviä esimerkiksi kuntosalilla, mutta ne eivät sovi levollista mielentilaa etsiville.

Sen sijaan, valitse kotisi sisutukseen kylmempiä värejä, kuten pehmeitä sinisiä, vihreitä ja harmaita. Harmaiden kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana ja valita sävyjä, jotka eivät ole liian tylsiä ja masentavia. Luonnosta löytyvät värit sopivat parhaiten rennon ilmapiirin luomiseen. Mieti taivaan sineä, meren tuhansia eri sävyjä ja puiden vehreyttä valitessasi värejä kotisi sisustukseen. Valkoinen sopii yhteen lämpimien sävyjen kassa, mutta yksinään se voi olla liian jyrkkä ja jopa levoton.  

6. Kotisi on äänekäs

Kotisi ulkopuolelta kuuluvat äänet voivat helposti kantautua kotisi seinien sisään. Kyse voi olla naapurin remontista, ratikasta ikkunasi alapuolella tai yömyöhään valvovista perheenjäsenistä. Äänet voivat lisätä kotona kokemasi stressin määrää huomaamattasi. Näin ei kuitenkaan välttämättä tarvitse olla. Valinnat sisutuksessasi saattavat jopa lisätä melusaasteen määrää.

Onko kotonasi pitkiä käytäviä, joissa ei ole mattoa, tyhjiä seiniä tai moderneja lasista ja kylmästä kivestä tehtyjä huonekaluja? Kaikki pinnat, jotka eivät ime ääntä, yleensä kasvattavat ääntä. Yritä siis miettiä keinoja, joilla voit pehmentää kotisi kovia pintoja. Levitä kauniita mattoja parketille ja käytä verhoja ikkunoissa. Lisäämällä kangasta kovalle pinnalle himmennät ääniä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat