Mainos

Etlan Vartia varoittaa eläkeläisvallasta

Etlan ja Elinkeinoelämän valtuuskunnan toimistusjohtaja Pentti Vartia varoittaa suomalaisia tulevasta eläkeläisvallasta. Jo seuraavissa vaaleissa yli puolet aktiivisista äänestäjistä on yli viisikymppisiä. Vartia kiistää puheet, joiden mukaan hän olisi viemässä äänioikeuden eläkeläisiltä.

Äänestyskäyttäytymiskeskustelu hyppäsi aivan uusille raiteille, kun iltapäivälehdistö kirjoitti Etlan ja Elinkeinoelän valtuuskunnan nokkamiehen esittäneen äänioikeuden viemistä eläkeläisiltä. Vartia kiistää esittäneensä moista.

- Tulkinta on väärä, en ole sitä missään nimessä esittänyt Suomessa tai missään maassa tällaista tehtäväksi. Se johtaisi suuriin ongelmiin. Se on akateemisluontoista keskustelua, jossa pohditaan, miten saada nuoriso äänestämään, Vartia sanoo.

Eläkeläispuheilla Vartia haluaa puuttua poliittiseen vaaliongelmaan. Jo ensi vuoden presidentivaaleissa äänestäjien ikätasapaino uhkaa hypätä uusille urille.

Tästä on kyse. Kaikkien äänioikeutettujen keski-ikä ylittää 50 vuotta noin kymmenen vuoden päästä. Mutta kun katsotaan, keitä vaaliuurnilla oikeasti käy, äänestäjien viidenkympin keski-ikä ylittyy aivan näinä vuosina.

Eläkeläisvallan kaventamiseksi Suomella saattaa olla edessä uudet ratkaisut.

- Jos pitäisi ennustaa pitkällä aikavälillä, niin on mahdollisuus, että taas kerran Suomessa ääni-ikärajaa lasketaan. Jos katsotaan historiaa taakse päin, niin ääni-ikärajaahan on sillon tällön laskettu, Vartia muistuttaa.

Vartia ei silti usko, että poliitiikka vääristyy liian paljon, kun vaikuttajat yrittävät kosiskella eläkeläisiä. Vanhemmat äänestäjät kun haluavat pitää huolta myös lastensa eduista.

-Nuorison pitäisi olla huolestunut, meillä pitäisi koulussa opettaa, että äänestämällä pääsee mukaan yhteiskuntaan ja äänestämällä voi pitää huolta eduistaan. Nuoriso ei sitä tee, Vartia sanoo.

Helppoa ei äänestysasioista puhuminen ole. Tämäkin avaus herätti heti kuhisevan muurahaispesän.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 08.02.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.