Etkö pidä kukkakaalista? Syy voi löytyä syljestäsi

Ihmisen sylki saattaa saada kaalin maistumaan kirjaimellisesti pierulta, vihjaa tämä tutkimus.

Eivätkö kukkakaalit, parsakaalit tai ruusukaalit maistu teidänkään perheellenne? Ihminen yleensä joko pitää kaalista, tai ei voi sietää sitä. Tutkijoiden mukaan nyt on mahdollisesti löytynyt syy sille, miksi erilaiset kaalit ovat erityisesti lasten mielestä etovaa syötävää, kertoo ABC.net.au.

Maun takana ovatkin syljen entsyymit?

Lapset ovat karvaalle maulle herkempiä kuin aikuiset. Ruokaa ja aistituntemuksia tutkiva Damian Frank tiimeineen Sydneyn ylipistosta selvitti, että syy kaalien pahaksi koettuun makuun saattaa olla kaalien kasviryhmän sisältämä orgaaninen yhdiste, joka aiheuttaa myös kaaleille ominaisen hajun.

Tutkijoiden mukaan joidenkin ihmisten syljen entsyymit alkavat hajottaa ainesosaa jo suussa, jolloin paha haju vapautuu suuhun.

 – Kasveissakin on kyseisiä entsyymejä, muttei samoissa määrin kuin ihmisten syljessä, Frank kommentoi.

"Käytännössä tämä kaasu liittyy pierujen hajuun"

Tiimi keräsi kokeessa sylkeä 98 lapselta. He olivat iältään 6–8-vuotiaita. Myös vanhemmat antoivat sylkinäytteitä.

Sylkeä sekoitettiin kukkakaalista valmistettuun jauheeseen, ja vapautuneita kaasuja analysoitiin. Osa lapsista vanhempineen tuotti huomattavasti enemmän kaasua kuin muut.

Katso myös: Siis mitä – Voiko perunalastuista tehdä perunamuusia? Pistimme erikoisen reseptin testiin. Juttu jatkuu videon alla.

Videolla selvitetään miltä perunalastuista tehty perunamuusi maistuu 3:03
Videolla selvitetään, miltä perunalastuista tehty perunamuusi maistuu.

– Jos vanhemman sylki tuotti paljon rikkiyhdisteitä, syntyi tilastollisesti merkittävä korrelaatio hänen lapseensa [ja tämän tuottamaan kaasun määrään].

Suuhun siis vapautuu prosessin ansiosta kaasua, joka saattaisi selittää inhoreaktion.

– Käytännössä tämä kaasu liittyy pierujen hajuun sekä mätänevien eläinten hajuun, Frank kuvailee suuhun vapautuvan tuoksun ominaisuuksia.

– Uskon, että [lapselle] voisi olla aika pelottavaa, jos hän saa suuhunsa paljon outoa rikin makua.

Kaalista voi lopulta oppia pitämään

Tutkijoiden mukaan on mahdollista, että mitä enemmän kaasuja suuhun muodostuu, sitä enemmän lapsi inhoaa kaaliruokia. Frankin mukaan näyttääkin siltä, että suun mikrobiomilla on osansa prosessissa.

Kaaleja ei kuitenkaan tarvitse inhota ikuisesti. Tutkijoiden mukaan kaaleja inhonneiden lasten vanhemmat eivät kokeessa kuvailleet inhoavansa kaalia yhtä paljon. Ruokiin siis voi siedättyä, ja niistä voi iän ja mukavien kokemusten myötä oppia pitämään.

Monelle kukkakaali voi olla raaka-aineena hieman haastava, sillä mielipiteet kasviksesta voivat perustua myös ruokalalinjaston ylikypsään ja vetiseen tuotokseen.

Katso myös: Erottaako ylistetyn suomalaisen superpotun oikeasti halpisperunasta? Sokkomakutestissä yllättävä lopputulos:

Kohuperunan sokkomakutestissä yllättävä lopputulos: Erottaako ylistetyn suomalaisen superpotun oikeasti kaupan halpisperunasta? 3:03

Lue myös:

    Uusimmat