Kotimaista herkkua vyöryy yllättäen jättimäärä kauppoihin – uhkaa jäädä myymättä: "Nyt sitä on paljon ja halvalla"

Kukkakaali_salaatti_aasialaisittain
Kotimaisesta kukkaalista voi tehdä vaikka tämän helpon kukkakaalisalaatin. Resepti ja kuva: Satokausikalenteri Satokausikalenteri

Heinäkuun helteet sekoittivat kotimaisen kukkakaalin satokauden. Normaalisti kesäherkkuna pidetyn kukkakaalin pääsatokausi onkin vasta nyt, ja se uhkaa jäädä kaupan hyllyihin.

Poikkeukselliset helteet vaikuttivat tänä kesänä monen kotimaisen kasviksen kypsymiseen ja satoon. MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin kesällä muun muassa kotimaisen mansikkasadon nopeasta kypsymisestä. Helteiden vuoksi mansikoiden pääsatokausi starttasi pari viikkoa normaalia aiemmin ja satokaudesta tuli lyhyt. Myös kesäkurpitsasato oli muodostua ongelmaksi. S-ryhmä kutsui suomalaiset heinäkuussa kesäkurpitsatalkoisiin, sillä kotimaista herkkua uhkasi hävikki.

Kotimainen kukkakaali on pulassa

Nyt sama kohtalo uhkaa myös kotimaista kukkakaalia. Satokausikalenterin Samuli Karjula kertoo saaneensa huolestuttavia uutisia suoraan tuottajilta. Normaalisti kukkakaalia istutetaan viikon välein, jotta kesällä saataisiin jatkuvasti satoa. Heinäkuun helteet kuitenkin pilasivat suunnitelmat.

– Heinäkuussa oli niin kuuma ja näytti siltä, että sato kuolee. Yllättäen sato selvisikin ja kypsyy nyt kerralla. Normaalisti sesonki alkaisi olla jo ohi tähän aikaan vuodesta, Karjula kertoo.

Kukkakaali mielletään Karjulan mukaan usein kesäkeittoainekseksi. Kesällä kotimaisen kukkakaalin sato oli kuitenkin niin pientä, että kilohintakin kapusi noin viiteen euroon.

– Kesällä se oli todella kallista, kun sitä sai vain vähän. Nyt sitä on paljon ja halvalla, Karjula toteaa.

Luuletko inhoavasi kukkakaalia? Kokeile sitä näin!

Kukkakaalia vyöryykin nyt jättimäärä kauppoihin ja pelkona on, että suomalaiset eivät sitä löydä normaalin sesongin ulkopuolella. Monelle kukkakaali on myös raaka-aineena hieman haastava, sillä mielipiteet kasviksesta voivat perustua ruokalalinjaston ylikypsään ja vetiseen tuotokseen.

Samuli Karjula kuitenkin muistuttaa, että kukkakaali on hyvä raaka-aine, kunhan sitä käsittelee oikein.

 –  Omasta mielestäni se on parasta tuoreeltaan. Pilkon sen pieneksi ja lisään chiliä, soijaa ja riisiviinietikkaa. Näin se säilyy jääkaapissa pilkottuna ja voi tehdä ison rasiallisen kerrallaan.

Karjula suosittelee syyssesonkiin myös kokonaisena kypsennettyä kukkakaalia. Lisäksi kukkakaalista voi tehdä muusia tai vaikka pizzapohjan.

Tiesitkö? Myös kukkakaalin varret kannattaa hyödyntää. Katso videolta, miten:

0:34

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja