Etkö osaa meikata huoliteltuja kulmakarvoja? Ei moni muukaan suomalainen – asiantuntija: "Sellainen ikuinen asia"

Töistä suoraan juhliin? Pakkaa nämä meikkituotteet mukaasi! 0:41
Afterit tiedossa? Videolla Sokos ja Sokos Emotioneiden kauneuden ryhmäpäällikkö Teresa Trammell vinkkaa, mitä illan rientoihin kannattaa meikkilaukkuun mukaan pakata.

Suomalaiset käyttävät arkena vain vähän aikaa meikkiin ja suosivat klassisen hillittyä tyyliä.

Sokoksen teettämän kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset kokevat haasteelliseksi meikkivoiteen oikean sävyn valinnan ja kulmakarvat.

Valtakunnalliseen kyselytutkimukseen otti osaa 1 520 kaikenikäistä suomalaista kesäkuussa 2023, selviää Sokoksen tiedotteesta. Vastaajista 91 prosenttia oli naisia ja yhdeksän prosenttia miehiä.

– Löysimme mielenkiintoisia asioita. Kysyimme Sokoksen tuoreessa kyselytutkimuksessa kuluttajilta ihonhoidosta, meikkaamisesta ja erityisesti niihin liittyvistä haasteista, paljastaa Sokos ja Sokos Emotioneiden kauneuden ryhmäpäällikkö Teresa Trammell.

Tutkimuksen mukaan suomalaisille tärkeimpiä osia ihonhoitorutiinissa ovat kosteusvoiteet 87 vastausprosentilla. Toista sijaa pitävät erilaiset ihonpuhdistustuotteet 74 prosentilla ja kolmantena ovat silmänympärysvoiteet (42 prosenttia). 

Vastaajista vain kolme prosenttia kertoo, ettei käytä minkäänlaisia ihonhoitorutiineja arjessaan. 

Millainen meikki on lattemeikki? Juttu jatkuu videon alla.

Testasimme loppukesän viraaleimman meikin, eli lattemeikin 7:29
Testasimme loppukesän viraaleimman meikin eli lattemeikin

Syksyä kohden ihon ja hiusten kosteutus korostuu

Kyselytutkimus myös yleisimpiä haasteita ihonhoidossa syksyllä ja talvella. Yli puolet (55 prosenttia) kertoo kokevansa ihon kuivuuden isoimmaksi haasteeksi vuoden kylmempinä kuukausia.

– Talvikaudella kannattaa ottaa käyttöön hoitavia ja kosteuttavia tuotteita, Trammell vinkkaa.

Vastaajista 37 prosenttia mainitsee suurimmiksi haasteikseen rypyt, juonteet ja pigmenttimuutokset, kun taas vajaa kolmannes listaa haasteeksi ihon epäpuhtaudet. 

Syksyllä ja talvella reilu puolet suomalaisista vähentää aurinkosuojan käyttöä ihollaan. Melkein puolet eli noin 46 prosenttia kertoo vaihtavansa talvikaudella kasvovoiteensa hoitavampaan vaihtoehtoon.

– Pitäisi ehkä enemmän vielä kiinnittää huomiota kosteutukseen, että ihoa ja hiuksia muistaa kosteuttaa. Meillä on kuitenkin niin haastavat keliolosuhteet sekä kuiva huoneilma. Ne tuovat omat erityiset haasteensa, Trammell pohtii.

Kyselytutkimuksessa ehkä hiukan yllättäen selvisi, että noin 24 prosenttia vastaajista kertoo kiinnittävänsä erityishuomiota jalkojen hoitotuotteisiin kauden vaihtuessa kesästä syksyyn ja talveen.

Huolitellut kulmakarvat aiheuttavat monelle päänvaivaa

Kyselytutkimukseen vastanneista suomalaisista noin 33 prosenttia kertoo meikkaavansa päivittäin ja 31 prosenttia useita kertoja viikossa. Vain neljä prosenttia vastaajista kertoo, ettei meikkaa koskaan. 

– Meikkaamisesta suurimpana haasteena nousee se, miten löydetään oikea meikkivoiteen sävy, Trammell kertoo.

Vastaajista 32 prosenttia nosti esiin myös meikin kestävyyteen liittyvät haasteet. 22 prosenttia kokee haastavimmaksi kulmakarvat. 

– Kulmathan on sellainen ikuinen asia. Ne tuovat ilmettä kasvoille ja niiden halutaan olevan mahdollisimman huolitellut, Trammell muistuttaa.

66 prosenttia vastaajista haluaa meikissään panostaa eniten silmiin. Yli puolet nosti myös esiin meikkipohjan tärkeyden, kun taas 37 prosenttia haluaa keskittyä kulmiin. Huulimeikkiä piti tärkeimpänä vain 27 prosenttia. 

Tämän meikkitekniikan nimeen julkkisten meikkitaitelija vannoo. Juttu jatkuu videon alla.

Tällä meikkikikalla on kymmeniä miljoonia katselukertoja TikTokissa 5:49
Katso myös: Hailey Bieberin ja Kendall Jennerin meikkitaiteilija vannoo tämän meikkitekniikan nimeen.

Arkisin minuutit ratkaisevat meikissä

Suomalaiset käyttävät kyselytutkimuksen mukaan arkisin vain vähän aikaa meikkaamiseen. Yli puolet, 54 prosenttia, arvioi käyttävänsä arkimeikkiin 6–15 minuuttia. Vastaajista 23 prosenttia kertoo käyttävänsä meikkaamiseen arkena alle viisi minuuttia. 

Valtaosa suomalaisista, 79 prosenttia, kuvailee meikkityyliään klassisen hillityksi.

– Suomalaiset suosivat hillittyä ja klassista lookkia, Trammell muistuttaa.

Vain vaivaiset kolme prosenttia kuvaili meikkaamistyyliään näyttäväksi ja kolme prosenttia tunnustautui kokeilunhaluiseksi meikkaajaksi. 

"Nousee trendinä nyt ihan selkeästi"

Monelle hillittyyn ja klassiseen meikkiin tottuneelle villit vihreän ja sinisen sävyt voivat olla liiankin rohkeita värejä meikissä. Trammell vinkkaa, että värejä voi käyttää myös harkiten, esimerkiksi kajalissa ja silmänrajauksessa. 

– Kirkkaitten värien käyttö nousee trendinä nyt ihan selkeästi. Siellä puhutaan koboltinsinisestä ja kirkkaista vihreistä ja hempeistä laventelin sävyistä, kertoo Trammell.

Rohkeat sävyt näkyvät syksyn värikosmetiikan uutusmallistoissa ja kirkkaat värit korostuvat etenkin silmämeikissä. On hyvä muistaa, että jos keskittyy väreillä silmiin, voi huulimeikin pitää kevyempänä.

Kirkkaita värejä pelkäävälle Trammell muistuttaa, että klassinen nuden sävyihin perustuva meikki on aina muodissa. 

Loppuvuoden juhlakauden lähestyessä myös juhlameikissä kannattaa harkita omalta mukavuusalueelta pois hyppäämistä esimerkiksi sinisten rajausten muodossa.

– Jos mietimme voimakkaiden värien käyttöä, niin ehkä ne nousevat erityisesti tulevana pikkujoulukautena esiin, Trammell pohtii.

Arkeen verrattuna juhlameikkiin on yleensä varattu enemmän aikaa ja silloin kokonaisuuttakin voi miettiä värien kautta rohkeammin.

– Rohkaisin kokeilemaan voimakkaampia värisävyjä, Trammell vinkkaa. 

Katso myös: Miten pinttynyt meikkisieni puhdistetaan?

Puhdistuuko pinttynyt meikkisieni mikrossa? 1:11
Katso myös: Puhdistuuko pinttynyt meikkisieni mikrossa? Testasimme niksin – näin kävi!

Lue myös:

    Uusimmat