Etelärannikon lumipeite riippuu itätuulista

Meri on edelleen vielä kokonaan jäätön, mikä on tähän vuodenaikaan poikkeuksellista. Viimeksi sama tilanne oli vuodenvaihteessa 1929-30.

Meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteenlaitokselta arvioi, että haaveita pilkki- ja retkeilykeleistä ei tarvitse kuitenkaan unohtaa, vaan meri voi jäätyä vielä paksustikin.

Näin tapahtui Jokisen mukaan esimerkiksi vuonna 1986.

- Silloin oli hyvin leutoa myöskin joulukuun alkuun saakka ja vähän samantyyppistä mitä nyt on ollut, mutta siitä tulikin yksi ankarimmista jäätalvista, mitä on havaittu tammi-helmikuussa.

- Ainakin teoriassa on vielä ihan mahdollista saada merijää. Tällä hetkellä meriveden lämpötila on monta astetta plussan puolella, eikä meri jäädy hetkessä kuitenkaan vaikka lämpötila laskisi.

Etelän rannikkokaistale on tänä talvena ollut masentavan musta. Jokisen mukaan rannikon lumipeite on kuitenkin hyvin pienestä kiinni.

- Sula, plusasteinen merivesi lämmittää rannikkoa: jos tuuli puhaltaa mereltä, rannikkokaistale on yleensä siinä nollan kieppeillä tai vähän plussan puolella.

- Jos ilma puhaltaakin idän suunnalta ja rannikoillakin puhaltaa mantereen suunnalta, niin kyllä rannikkokaistalekin on ihan pakkasen puolella vaikka meri olisikin plussan puolella. Etelärannikon lumipeite on kiinni siitä, mistä suunnasta tulee.

Kulunut vuosi on ollut Ilmatieteenlaitoksen tilastojen mukaan Suomessa selvästi tavanomaista lämpimämpi ja talvea saatiin odottaa tänä vuonna harvinaisen pitkään.

Lue myös:

    Uusimmat