Etelään luvassa musta joulu - pohjoisessa koleaa

Länsi- ja Etelä-Suomeen tuskin saadaan valkoista joulua. Ilmatieteen laitoksen mukaan näyttää siltä, että valkoinen joulu saataisiin sinne missä lunta jo on. Lumettomille alueille lunta tuskin sataa jouluksikaan.

Päivystävä meteorologi Jouko Korhonen ei kuitenkaan sulje täysin pois valkoisen joulun mahdollisuutta.

- Juuri siinä joulun alla on pieniä mahdollisuuksia, että voi sataa märkää lunta tai räntää.

Ilmatieteen laitos ennustaa sään lauhtuvan eteläisessä Suomessa loppuviikosta. Joulun sää riippuu paljolti siitä, kylmeneekö ilma ensi viikon alussa.

- Jos jouluksi kylmenee, niin se ei paljon vaadi, että tulisi myös lumikuuroja, Korhonen sanoo.

Pohjoisessa keskimäärästä kylmempää

Pohjoisessa ja itäisessä Suomessa lämpötila pysyy nollan alapuolella myös viikonloppuna. Joulun pyhinä pakkanen voi kiristyä hieman keskimääräistä kovemmaksi, jos sää pysyy selkeänä.

- Nyt näyttää siltä, että maan etelä-ja länsiosassa joulun ajan lämpötila on nollassa ja sisämaassa pari astetta pakkasella. Ajoittain voi olla heikkoa lumi- tai räntäsadetta. Pohjoisessa on ehkä vähän kireämpää pakkasta. Paikoin voi olla yli 15 asteen pakkasia, Korhonen sanoo.

Kaiken kaikkiaan joulusta näyttää tulevan sään puolesta melko tyypillinen koko maassa. Varmaa ennustetta joulun keleistä on Ilmatieteen laitoksen mukaan vielä vaikea antaa. Ennuste tarkentuu loppuviikolla ja ensi viikon alussa.

- Vielä mennään vähän todennäköisyysennusteilla, Korhonen muistuttaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat