Etelä-Karjalassa runsaasti kivikautisia asuinpaikkoja

Joutsenon ja Lappeenrannan alueelta löytyi kesän aikana yli 30 uutta muinaiskohdetta. Saatu tieto muuttaa merkittävästi tähänastisia käsityksiä kivikautisesta asutuksesta koko Etelä-Karjalan alueella.

-On oletettu, ettei kivikautinen asutustoiminta olisi ollut tällä alueella kovin laajaa, mutta kesän inventoinnin perusteella käsitykset muuttuivat oleellisesti, kertoi maakunnan muinaisjännösprojektissa työskentelevä tutkija Minna Kähtävä-Marttinen. Tieteellisesti erittäin merkittävää hänen mukaansa on 5000 vuotta vanhojen asuinpaikkojen löytyminen pienten järvien rannoilta, joissa niitä ei ole aiemmin tiedetty olevan ollenkaan. Inventoinneissa löytyi myös täysin ehjänä säilynyt nuolenkärki, kynsitaltta ja vanhinta kampakeramiikkaa. Kivikautisen asutuksen runsautta tukevat alueen kalliomaalauslöydöt - Suomen kaikkiaan 70:stä tähän saakka löydetystä kalliomaalauksesta Etelä-Karjalan alueelta on löytynyt yli 20. Tutkijat pahoittelevat, että arkeologinen yhteistyö Venäjän Karjalaan on vielä lähes olematonta ja esihistorian kartoittaminen päättyy rajaan.

Muinaisjäännöksiä hyödynnetään matkailussa

Joutsenon kunnan alueella muinaisjäännösten lukumäärä kasvoi 15 uudella kivikautisella asuinpaikalla, kun niitä tähän mennessä on tunnettu 10. Pääosa asuinpaikoista löytyi saarista, esimerkiksi Mietinsaaresta löytyi seitsemän uutta asuinpaikkaa. Lappeenrannan muinaisten asuinsijojen määrä kasvoi aiemmin tunnetuista 17 jäänteestä 35 jäänteeseen.

Taipalsaaren kunnan arvioidaan olevan esihistorialtaan erittäin rikasta aluetta sieltä löytyneen kivikautisen kalmiston perusteella. Aluetta ei ole vielä päästy inventoimaan. Muinaisjäännösten inventointiprojektissa on mukana yhdeksän kuntaa Etelä-Karjalassa. Inventointeja jatketaan ensi kesänä ja samalla jo löydetyistä edustavimmista kohteista laaditaan opasteet maastoon. Muinaisjäännöksistä on tarkoitus muodostaa Etelä-Karjalan historiaa esittelevä kulttuurimatkailijan reitti. Vuosituhannen vaihteessa päättyvä projekti toteutetaan kuntien ja Museoviraston yhteistyönä. Hanketta rahoittavat myös EU, Etelä-Karjalan liitto ja Etelä-Karjalan museo.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat