Espoon sortumavaarassa olleen talon asukkaiden piina jatkunut jo yli vuoden, jopa puut kaadettiin vaurioiden takia: "Järkyttävää, että rakentamisessa on menty tähän"

Espoon sortumavaarassa olleen talon asukkaiden piina jatkuu 1:17

Espoon Nöykkiössä tapahtui viime syksynä todellinen talonomistajan painajainen, kun maa sortui ryminällä rinteessä sijaitsevan omakotitalon vierestä.

Maa pääsi sortumaan, kun aivan tontin reunaan oli kaivettu syvä kuoppa alapuolelle rakennettavien talojen pohjatöiden yhteydessä. Kaivantoa ei oltu tuettu ja maaperä romahti voimalla tontin reunalta alas.

Tapauksesta on kulunut nyt jo vuosi, mutta sortumavaarassa olleen talon omistajan piina ei ole vieläkään hellittänyt.

Työmaalla paukkuu isänpäivänäkin

MTV Uutiset kävi tutustamassa tilanteen etenemiseen. Sortumavaarassa olleen talon alapuolelle on kohonnut kaksi paritalon runkoa ja yksi omakotitalon runko. Rakennusalueelta kuuluu työn ääniä vaikka on sunnuntai ja isänpäivä.

Sortumavaarassa olleen talon omistaja haravoi pihaansa ja hämmästelee samalla tonttinsa alapuolella tapahtuvaa rakennustyötä.

– Työ on ollut käynnissä seitsemänä päivänä viikossa niin kuin nytkin, mutta silti näissä rakennuksissa on vielä paljon työtä jäljellä.

Omistaja kummastelee myös rakennuksilla tiuhaan tahtiin vaihtuvaa ulkomaalaistaustaista työvoimaa.

– Työmiehillä ei näytä olevan työmaakortteja eikä asianmukaisia turvavarusteita ja he rakentavat alkeellisilta vaikuttavin menetelmin. Tarvitsemansa vedenkin he saavat takapihallamme olevasta kaivosta.

"Laihakin sopu on parempi kuin muhkea riita"

Omistaja kertoo, että tontin romahduksesta seuranneista vahingoista on tarkoitus päästä sovintoon rakentajan kanssa ilman, että asiasta mentäisiin oikeuteen.

– Olen sitä mieltä, että tässä tilanteessa laihakin sopu on parempi vaihtoehto kuin muhkea riita.

Asioista sopiminen talojen rakentajan kanssa on ollut kuitenkin hänen mukaansa työlästä.

– Olen käynyt joitakin korjauksia läpi rakentajan kanssa viisi kertaa ennen kuin niissä on edetty, hän toteaa tyytymättömänä.

Puut jouduttiin kaatamaan vaurioiden takia

Talon omistajaa harmittaa, että Espoon kaupunki ei ole ollut tarkemmin valvomassa rakentamista.

– Kyllähän tämä oli etukäteen tiedossa, että jos tällaista maaperää lähdetään suoraan kaivamaan alaspäin, niin jossain vaiheessa se väistämättä sortuu.

Omistajan mukaan tapaus on häirinnyt suuresti hänen perheensä elämää omassa kodissaan.

– Järkyttävää, että Suomessa on rakennusasioissa tänä päivänä menty tähän pisteeseen. Vieraatkin ovat ihmetelleet miten tällaisen on sallittu tapahtuvan.

Omistajan mielestä Espoon kaupungin viranomaisilla ovat asiat olleet tilanteen kanssa levällään. Samaan aikaan asioista vastanneet kaupungin virkamiehet ovat siirtyneet muihin tehtäviin.

Omistaja pohtii minkälaiseksi hänen kotinsa takapiha tulee rakentamisen myötä lopulta muotoutumaan. Takapihan puutkin jouduttiin hiljattain kaatamaan, sillä ne vaurioituivat ja osa kuoli maan sortumisen vioitettua niiden juuria.

Lue myös:

    Uusimmat