MTV Tampereella: Eero, 87, joutui evakkoon valtavan mutavyöryn reunalla keikkuvasta kerrostalosta, insinööri pitää tapausta vakavana – "Mahdollista, että talo lähtee liikkeelle, jos maaperä tarpeeksi vettyy"

3:06
Kerrostalo Tampereella on asetettu käyttökieltoon sortumavaaran vuoksi.

Tampereella Tuurnankadulla sijaitsevan kaksikerroksisen kerrostalon takapihalla avautuu pelottavan hurja näky.

Rinnetontille Vaakkolammin rannalle vuonna 1981 rakennetun talon maaperä on sortunut massiivisesti aivan talon perustusten juurelta. Rinne on vyörynyt voimalla Vaakkolammin rantaan.

MTV Uutiset tarkkaili tilannetta paikan päällä tiistaipäivällä. Maaperä on romahtanut pitkältä matkalta ja paljastanut kerrostalon perustukset.

Paalutus on mitä ilmeisimmin pelastanut ainakin toistaiseksi rakennuksen vaurioilta. Rinne on huomattavan jyrkkä ja kauttaaltaan läpimäräksi vettynyt silttikerros näyttää olevan valmis romahtamaan vielä lisääkin. Käytännössä koko rinne vaikuttaa liukkaalta mutamössöltä.

"Ensimmäinen näin iso tapaus urallani"

Tarkastusinsinööri Timo Laitinen Tampereen kaupungin rakennusvalvonnasta kertoo MTV Uutisille, että tavaraa on lähtenyt liikkeelle kymmenen metrin matkalta.

– Kyllä tämä on ensimmäinen tapaus minun urallani tässä mittakaavassa. Pieniä sortumiahan on aina tapahtunut, mutta tällaisia isompia tapahtumia ei ole ollut.

Laitinen kommentoi, että tilanne on vakava, mutta itse rakennus on perustettu tukipaalujen varaan, joten se ei ole lähdössä liikkuvien maamassojen mukaan ainakaan tässä vaiheessa.

– Varotoimenpiteenä täytyy nyt kuitenkin tehdä nämä toimenpiteet.

Laitisen mukaan teoriassa on mahdollista, että talo lähtisi liikkeelle paaluista huolimatta.

– Jos maaperä tarpeeksi vettyy ja lähtee lossaamaan lisää. Silloin tulee vaakakuormaa paaluille, ja talo voi lähteä liikkeelle, mutta se ei ole todennäköistä tämän hetken tilanteessa.

Laitisen mukaan asiaa selvitellään nyt konsulttien kanssa ja asunnot on laitettu käyttökieltoon. Asiantuntijoiden selvityksen jälkeen saadaan tietää, milloin asukkaat pääsevät palaamaan koteihinsa.

87-vuotias Eero joutunut evakkoon 

87-vuotias Eero Halonen on yksi Tuurnankadun evakkoon joutuneista asukkaista. Hän kertoo asuneensa rakennuksen päätyasunnossa heti sen valmistumisesta lähtien.

Halonen on päässyt asumaan väliaikaisesti lähistöllä asuvan tuttavansa luokse, kunnes pääsee palaamaan kotiinsa.

– Ei tämä mukavalta tunnu tietenkään. Sinänsä tämä sortuma tuli kyllä yllätyksenä, Halonen kommentoi MTV Uutisille.

Tällä hetkellä Halonen odottelee tarkempaa tietoa siitä, milloin hän pääsee taas kotiinsa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja