Mainos

Esitys: Talletuksia ei suojata enää täysmääräisesti

Yleisön pankkitalletuksista korvataan vastedes enintään 150 000 markkaa, jos pankki joutuu maksukyvyttömäksi. Esitys uudesta talletussuojasta saatiin tänään vihdoin valmiiksi. Asiaa viimeisteltiin vielä ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa. Eduskunnalle se annettiin heti perään pidetyssä presidentin esittelyssä. Muutos pyritään saamaan voimaan vielä ensi vuoden alusta.

Tarkoituksena on perustaa erityinen talletussuojarahasto tallettajien saamisten turvaamiseksi. 150000 markan korvaus voitaisiin maksaa rahastosta yhtä tallettajaa ja yhtä pankkia kohden. Nykyisin talletukset suojataan täysimääräisesti.

Hallituksen esityksessä lähdetään siitä, että tarpeettoman kattava talletussuoja vääristää pankkien ja tallettajien suhtautumista riskinottoon. Tämän vuoksi ei ole perusteltua pitää yllä kattavampaa talletussuojaa kuin vakauden turvaamisen ja kuluttajansuojan kannalta on tarpeen.

Yksi poikkeus korvauksissa on. Tallettajan omassa käytössä olleen asunnon myynnistä saadut, pankkiin talletetut varat korvattaisiin rahaston varoista kokonaan. Perusteluna tälle on se, että nämä rahat käytetään yleensä uuden asunnon ostamiseen. Olisi kohtuutonta, jos kansalainen ei uskaltaisi panna rahoja pankki vaan pitäisi ne sukanvarressa.

Talletuspankkeja pidettäisiin yhtenä pankkina, jos ne erilaisten järjestelyjen perusteella ovat sitoutuneet vastaamaan toistensa veloista ja sitoumuksista.

Yleisön talletusten lukumäärästä täysimääräisen suojan piirissä olisi laskujen vastedes 96 prosenttia. Markkamääräisesti tämä vastaa noin 40:tä prosenttia yleisötalletusten kokonaismäärästä.

Lisäksi 150 000 markan korvaukseen olisivat oikeutettuja ne tallettajat, joilla on maksukyvyttömäksi joutuneessa pankissa enimmäismäärää suurempia talletuksia. Tämä nostaa korvattavien talletusten kokonaismäärän 60 prosenttiin yleisötalletusten kokonaismäärästä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.