Raa’asta kirvessurmasta epäilty savolaismies osti menolipun Espanjaan ja pääsi kentälle asti – poliisit nappasivat viime hetkellä

Viime kesänä kadonneen Jere Hämäläisen taposta syytetty mies yritti paeta henkirikoksen jälkeen Espanjaan. Poliisit ottivat miehen kiinni lentokentällä. Mies tunnusti tekonsa pian tämän jälkeen.

Asia selviää poliisin esitutkintamateriaalista, joka tuli julkiseksi tänään alkaneen oikeudenkäynnin myötä.

Käräjillä syyttäjä vaatii 30-vuotiaalle pieksämäkeläismiehelle vankeusrangaistusta taposta, sillä tämä surmasi 25-vuotiaan Hämäläisen kirveellä Varkaudessa sijaitsevassa yksityisasunnossa 14. kesäkuuta viime vuonna.

Mies on myöntänyt tehneensä väkivaltaa kirveellä, mutta kiistää syyllistyneensä tahalliseen tappoon. Miehen puolustuksen mukaan kyse oli hätävarjelutilanteesta.

Jo poliisin esitutkinnassa mies väitti, että Hämäläinen olisi hyökännyt ensin hänen kimppuunsa, ja että hän itse löi tätä vain itsepuolustuksena.

Poliisi ei löytänyt tarinalle tukea.

Paikalla kaksi todistajaa

Esitutkinnan mukaan surma-asunnolla oli tapahtumien aikana paikalla Hämäläisen ja taposta syytetyn kolmekymppisen miehen lisäksi kolmas mies sekä nainen, eli kaksi todistajaa.

Nainen oli tapahtumien aikaan parvekkeella tupakalla. Mies istui Hämäläisen ja taposta syytetyn miehen kanssa olohuoneessa.

Mies kertoi poliisikuulusteluissa, ettei nähnyt kaksikon välillä mitään tappelua ennen kuin epäilty iski Hämäläistä kirveellä useampaan kertaan.

– Ilta sujui aluksi aivan normaalisti, katsoimme televisiota ja kuuntelimme musiikkia. Minun mielestä illan aikana ei ollut mitään riitaa kenenkään kanssa, hän kuvaili poliisille.

Miehen ensimmäinen havainto väkivallasta oli, kun sohvapöytä kaatui.

– Kun pöytä kaatui, niin käännyin katsomaan mitä tapahtui. Havaitsin, että ******* (taposta syytetty mies) ja tämä toinen mies olivat sohvalla istualtaan, mies kertoi kuulustelijoille.

– Näin tässä vaiheessa, kun ******* löi tätä miestä jollakin astalolla ja mielestäni lyönti osui jonnekin olkapään tasolle, hän jatkoi.

Miehet nousivat seisomaan, ja lyöjä löi taas. Todistaja koki, että hänen on paettava paikalta.

Mennessään hän vilkaisi taakseen ja näki karmean näyn. Uhri oli lattialla polvillaan ja toinen mies piti tästä kiinni. Kirves oli kohotettuna lyöntiasentoon.

Tutkittiin ensin katoamisena

Hämäläinen kuoli 14. kesäkuuta, mutta henkirikos valkeni poliisille vasta myöhemmin kesällä, sillä kukaan paikalla olleista ei ilmoittanut tapahtuneesta oma-aloitteisesti.

Aluksi tapausta tutkittiin tavallisena katoamisena. Katoamisilmoitus tehtiin, kun omaiset eivät saaneet 25-vuotiaaseen yhteyttä.

Poliisi kyseli tuttavilta, myös surmaajalta. Hän väitti, ettei tiedä missä Hämäläinen voisi olla.

Omaisille mies valehteli, että nuorukainen olisi suunnitellut lähtevänsä Espanjaan. Kun mieheltä tivattiin tarkemmin, hän laittoi kyselijälle eston.

Poliisi myös julkaisi kadonneen 25-vuotiaan kuvan ja nimen yleisövihjeiden toivossa.

Kesän aikana poliisille kuitenkin valkeni, ettei Hämäläinen olisikaan välttämättä kadonnut sattumalta tai omasta tahdostaan.

Selvisi, että Hämäläinen oli viettänyt katoamisensa aikaan iltaa Varkaudessa sijaitsevassa asunnossa. Miehen liikkeitä selviteltiin muun muassa televalvontatiedoista.

Esitutkinnan edetessä epäilykset kohdistuivat mieheen, joka oli tiettävästi ollut asunnolla Hämäläisen kanssa.

Poliisi käytti salaisia pakkokeinoja. Selvisi, että mies oli matkustamassa Espanjaan.

Poliisi meni vastaan Helsinki-Vantaan lentokentälle. Mies otettiin kiinni 2. syyskuuta kello 15.10.

Vain muutamaa päivää myöhemmin mies myönsi, että oli lyönyt Hämäläistä kirveellä. Hän tosin vetosi itsepuolustukseen.

Ei motiivia?

Poliisin esitutkinnassa ei saatu selville mitään motiivia väkivallanteolle.

Asunnolla oli tapahtumien aikaan käytetty alkoholia ja muita päihteitä, mutta mitään selkeää syytä välikohtaukselle ei löytynyt. Kellään ei ollut ollut riitaa keskenään, eikä kukaan ollut toiselle velkaa.

Henkirikoksesta epäilty mies kertoi itse, että Hämäläinen olisi uhkaillut häntä ja jopa yrittänyt lyödä häntä puukolla ja kirveellä.

Tapahtumien aikaan viereisellä sohvalla istunut todistaja ei kuitenkaan ollut nähnyt mitään tällaista. Epäillystä ei myöskään löydetty minkäänlaisia vammoja, jotka olisivat viitanneet kamppailuun.

Myöskään kukaan naapureista ei kuullut asunnosta riitelyn ääniä tai esimerkiksi huutamista.

Mies muutti tarinaansa

Poliisi teki Hämäläisen kuolemaan johtaneesta tilanteesta rekonstruktion ja totesi, etteivät tapahtumat olleet voineet edetä epäillyn kertomalla tavalla.

Miehen kertomuksen uskottavuutta heikensi myös se, että hän muutti tarinaansa kuulustelujen välillä.

Ensimmäisessä kuulustelussa mies esimerkiksi väitti, että Hämäläinen olisi uhannut kirveellä myös viereisellä sohvalla istunutta todistajaa.

Epäilty väitti myös, että Hämäläinen olisi jäänyt väkivallanteon jälkeen asunnolle huutelemaan tappouhkauksia. Myöhemmin hän myönsi itsekin, että mies jäi lattialle makaamaan.

Epäilty ei hälyttänyt Hämäläiselle apua vaan lähti asunnolta tuttavansa luokse heti väkivallanteon jälkeen. Hän kertoi menneensä takaisin surma-asunnolle vasta seuraavana päivänä katsomaan, oliko Hämäläinen jo "rauhoittunut".

Hävitti henkirikoksen jäljet järjestelmällisesti

Poliisin esitutkintamateriaalista käy ilmi, että henkirikosta seuraavina päivinä mies hävitti Hämäläisen ruumiin, veriset vaatteensa sekä muut henkirikoksen jäljet systemaattisella tavalla.

Mies kertoi itse kuulusteluissa, että hänen alkuperäisenä suunnitelmanaan oli kuljettaa ruumis asunnosta jäteastiassa. Hän ei kuitenkaan saanut siirrettyä kankeaa ruumista roskikseen omin voimin, joten päätti vuokrata pakettiauton ruumiin siirtämiseksi.

Maanantain ja tiistain välisenä yönä 20.–21. kesäkuuta mies raahasi patjaan ja pressuun räikkäliinalla paketoidun vainajan autoon ja kuljetti sen Heinävedellä sijaitsevalle hiekkakuopalle.

Tämän jälkeen mies kävi palauttamassa vuoka-auton. Hän palasi ruumiin kätköpaikalle myöhemmin ja hävitti ruumiin polttamalla.

Ruumiin polttaminen selviää syyttäjän käräjäoikeudelle toimittamasta haastehakemuksesta. Polisiin esitutkintamateriaalista kaikki tähän viittaavat yksityiskohdat on salattu.

Henkirikosta seuraavina päivinä mies myös hävitti kaikki veriset vaatteensa polttamalla ja siivosi surma-asunnon läpikotaisesti.

Mies peitti joitain verijälkiä maalaamalla, mutta värväsi myöhemmin toisen tuttavansa tekemään remonttia ja maalaustöitä jälkien korjailemiseksi. Asunnon irtaimisto kuljetettiin metsätien päähän ja poltettiin. Jopa lattialaminaatit saivat mennä.

Esitutkinnan aikana mies johdatti poliisit ruumiin polttopaikalle. Poliisi löysi myös paikan, jossa irtaimistoa oli poltettu.

Todistaja heitti kirveen järveen

Surma-ase löydettiin läheisestä järvestä. Asunnossa tapahtumien aikana paikalla ollut todistaja oli käynyt heittämässä sen sinne Hämäläisen surmanneen miehen käskystä.

Poliisikuulusteluissa todistaja kertoi, ettei ollut uskaltanut kertoa asunnolla näkemästään oma-aloitteisesti saati kieltäytyä miehen käskystä, koska pelkäsi tätä.

Muutkin poliisin kuulemat henkilöt kuvailivat epäiltyä esimerkiksi aggressiiviseksi. Asunnolla tapahtumien aikaan ollut nainen ei ollut uskaltanut kertoa asunnolla näkemästään, koska pelkäsi miehen tekevän hänelle jotain. 

Henkirikoksen uhriksi joutunutta 25-vuotiasta miestä luonnehdittiin täysin päinvastoin.

– Rento ja hauska tyyppi, täysin harmiton, eikä tekisi pahaa kellekään, asunnolla verityön aikaan ollut nainen kuvaili poliisille.

Lue myös:

    Uusimmat