Tutkimus: Norovirus leviää myös ilmateitse – oksennushiukkaset leijailevat tuntien ajan

Katso hätkähdyttävä video! Näin laajasti koronavirus leviää aivastuksesta Aalto yliopiston tekemän mallinnuksen mukaan 0:49
Katso videolta, miten koronavirus leviää aivastuksen jälkeen ilmassa.

Norovirustartunnat saattavat levitä sairaalaoloissa ilmateitse potilaiden oksentelun seurauksena, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimus julkaistiin Clinical Infectious Diseases -lehdessä.

Ilmateitse tapahtuvasta leviämisestä on saatu viitteitä aiemminkin, mutta nyt tehty tutkimus on tiettävästi suurin tähänastisista. Sekään ei tosin ole kovin suuri, sillä norovirusta mitattiin 26 noroviruspotilaan läheisyydessä.

Mittausten perusteella norovirusta löytyi ilmasta etenkin kolmen tunnin sisällä potilaan oksentamisesta, joten oksentelua voidaan pitää merkittävimpänä riskitekijänä ilmateitse tapahtuville tartunnoille. Virusta todettiin ilmassa vain norovirusepidemioiden aikaan tai hieman niitä ennen.

Norovirusta löytyi hiukkasista, jotka pienen kokonsa ansiosta voivat pysyä ilmassa pitkään ja tulla muiden hengittämiksi. Näin ollen tartunta voi tapahtua ilmateitse ilman suoraa kontaktia potilaaseen tai eritteisiin, vaikkakin ne ovat yleisimmät tartuntareitit.

Tutkijat pitävät havaintojaan osoituksena noroviruksen kyvystä levitä myös ilmateitse sairaalaoloissa ja vaikuttaisi myös siltä, että ilmateitse tapahtuva leviäminen voi synnyttää sairaalaepidemioita. Tulokset korostavat hoitohenkilökunnan suojaamisen merkitystä noroviruspotilaita hoidettaessa.

Pienikin määrä nieltyä norovirusta sairastuttaa

Ihmisen norovirukset ovat maailmanlaajuisesti merkittäviä maha-suolikanavan tulehdusten aiheuttajia. Norovirusinfektion oireita ovat oksentelu, ripuli, vatsakivut ja kuume. Pienikin määrä noroviruksia nieltynä riittää aiheuttamaan sairauden.

Yleensä norovirusepidemiat saavat alkunsa juomasta tai elintarvikkeista, jotka ovat saastuneet ihmisulosteella. Esimerkiksi ulkomaiset pakastemarjat ovat yksi tartuntojen lähde, jos niitä syö kypsentämättä. Norovirus tarttuu tehokkaasti ihmisestä ihmiseen ja voi säilyä pinnoilla useita päiviä. Tämän vuoksi hyvä käsihygienia on tärkeää.

Norovirusta on liikkeellä etenkin tammikuun ja toukokuun välisenä aikana.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Copyright Duodecim 2020. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat