Mainos

Erkko suomii kvartaalikapitalismia lyhytnäköisyydestä

Ministeri Aatos Erkon mielestä osakkeenomistajan kannalta keskeistä ei ole se, kuinka yritys on pärjännyt kuluneet kolme kuukautta, vaan pidemmän aikavälin kehitys.

Viestintäkonserni Sanoma-WSOY:n suuromistaja, ministeri Aatos Erkko arvostelee pörssivetoista kvartaalikapitalismia.

-Oma kantani on, että se ei hyödytä ketään. Se heikentää yrityksen kykyä nähdä pitemmällä tähtäyksellä. Osakkeenomistajan kannalta keskeistä on, että yrityksellä on tulevaisuutta eikä se, kuinka hyvin yritys on pärjännyt viimeiset kolme kuukautta, Erkko sanoo Sanomalehti Uusimaan 110-vuotisjuhlalehden haastattelussa.

Pörssimaailman rajallisen ja lyhytnäköisen ajattelun vuoksi Erkko sanoo kuulevansa hämmästyttävän usein, että jokin yritys haluaisi vetäytyä pois pörssistä. Periaatteessa myös Sanoma-WSOY voisi näin tehdä.

-Osakkeen vaihto on edelleen hyvin pientä. Siinä mielessä ei ole mitään tarvetta olla pörssissä. Mitä tulevaisuus tuo mukanaan, siihen en osaa sanoa mitään, kun en tiedä, Erkko sanoi.

Erkko puhuu Uusimaan haastattelussa myös yrittäjien moraalisesta vastuusta. Häneltä ei riitä ymmärtämystä niille, jotka siirtävät tuotantoa pois Suomesta, jos se synnyttää työttömyyttä. Tällaisilta yrityksiltä olisi perittävä takaisin niiden mahdollisesti aiemmin yhteiskunnalta saama tuki, hän vaatii. Erkko kummastelee vielä sitä, että useista yrityksistä on sijoittajien vaatimuksesta lopetettu henkilöstörahastot.

-Minusta on enemmän kuin luonnollista, että jos yritys tuottaa voittoa, siitä osa menee työntekijöille. Yrityksen menestyksen tulisi olla yhtä paljon omistajien, työntekijöiden kuin pörssin intresseissä.

Erkko kantaa huolta myös Suomen ja Ruotsin suhteista, jotka hänen mielestään ovat viime vuosina heikentyneet. Perinteisesti hyvään yhteistyöhön on tullut säröjä samaan aikaan kun koko Euroopan integraatio on syventynyt, ministeri katsoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.