Mainos

Erkki Liikasta vaadittiin eroamaan

Johtava brittiläinen EU-parlamentaarikko vaati tänään, että Euroopan unionin henkilökysymyksistä vastaava komissaari Erkki Liikanen eroaa virastaan. Brittien konservatiivisten kansanedustajien puheenjohtaja Edward McMillan-Scott vaati Liikasen eroa, koska EU:n komissio oli pidättänyt neljäksi kuukaudeksi virastaan virkamiehen, joka oli kertonut EU:n parlamentille komission väärinkäytöksistä. McMillan-Scott sanoi Independent-lehdessä, että kun velvollisuutensa tekevästä ihmisestä tehdään syntipukki, se osoittaa komission olevan paniikissa.

EU:n komissio perusteli hollantilaisen virkamiehen Paul van Buitenenin pidättämistä virasta sillä, että hän EU:n komission pääsihteerin selvästä kiellosta huolimatta oli luovuttanut luottamuksellisia asiakirjoja EU:n parlamentille. Ne koskivat mm. epäilyjä väärinkäytöksistä Leonardo II-ohjelmassa, joka käsittää ammattikoulutuksen tukemista Euroopassa. Komission mukaan osa epäilyistä on jo annettu poliisin tutkittavaksi.

EU:n rahoitustarkastusosastolla työskennellyt van Buitenen oli puolestaan tyytymätön siihen, että komissio ei ole suhtautunut riittävän vakavasti väärinkäytöksiin. Päätös virkamiehen virasta pidättämisestä tehtiin EU:n komission mukaan virkamiestasolla eikä sitä tehnyt henkilökysymyksistä vastaava Liikanen.

Kohu virasta pidättämisestä osuu epäsuotuisaan ajankohtaan EU:n komissiolle, sillä ensi viikolla EU:n parlamentti äänestää luottamuksesta EU:n komissiota kohtaan. Joulukuussa EU:n parlamentti kieltäytyi myöntämästä komissiolle vastuuvapautta budjettivuodelta 1996. Jotta komission olisi erottava, olisi epäluottamuslauseen taakse saatava kaksi kolmasosaa parlamentaarikoista. Tuollaisen enemmistön syntymistä pidetään erittäin epätodennäköisenä. Parlamentilla ei ole oikeutta pakottaa yksittäistä komissaaria eroamaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.