Mainos

Erikoisimmat rottakokemukset: "Linnut nostelivat rottia ilmaan"

Maailman uutisista tutut superrotat - kissankin kokoiset jättiläiset - eivät ole vielä Suomen riesa. 

Tuholaistorjuntafirma Rentokilin tekninen päällikkö Jouni Siltala on kohdannut monenlaisia rottia 25 vuotisen uransa aikana ja vakuuttaa, että jättiläisrotta ei ihan helposti pelottele suomalaisia vähään aikaan.

– Esimerkiksi Englannissa toimiva osastomme on törmännyt näihin isoihin rottiin. Suomessa noin 40 senttimetriä pitkä rotta, hännän kanssa mitattuna, on vielä ihan normaali, toki iso rottalöytö, ei vielä mikään mutaatio, Siltala sanoo viitaten vihtiläisiä kauhistuttaneen rotan kokoon.

– Esimerkiksi auringossa makaileva isokokoinen, tiineenä oleva naarasrotta voi joskus näyttää aika jötkäleeltä. Usein ihmisen säikähdys myös kasvattaa mielikuvaa havaitun rotan kokoa, Siltala sanoo.

Kasvussa perintötekijät ovat avainasemassa. Siltalan mukaan ihan pelkkiä grillijätteitä syömällä mikään rotta ei saa superrotan mittoja. 

– Ei niissä jätteissä ihan niin hyviä lisäaineita ole, hän naurahtaa.

"Rottalaumat liiskautuivat autojen alle"

Ihmisten säikähdys ja inhotus rottia kohtaan kasvattaa niin mielikuvaa rotan koosta kuin myös niiden lukumäärästä. 

Siltala tosin muistuttaa, että jos asukas näkee kiinteistönsä lähettyvillä parikin rottaa, määrän saa helposti kertoa kymmenellä piilossa olevalla.

Siltalan mukaan on kuitenkin hyvin harvinaista, että Suomessa olisi satojen rottien yhdyskuntia, vaikka heille tulevassa ilmoituksessa sanottaisiinkin, että "täällä vilisee rottia".

– Kyllä nämä suuret rottamäärät liittyvät esimerkiksi kaatopaikkojen lopettamisiin. Kerran kaatopaikalla ei hoidettu torjuntaa kunnolla ja kun maata alettiin tampata, lähtivät rotat liikkeelle. Ihmiset soittelivat, että mökkiteillä ajellessa kaatopaikalta pois juoksevia rottia liiskautui autojen alle suuret määrät.

Toinen kaatopaikkaan liittyvä tarina liittyy alueelle tuotuun "herkkuvuoreen", makeaan jätteeseen.

– Rottia syöksyi sadoittain jätevuoren kimppuun. Samoille apajille tuli myös lintuja, jotka sitten nostelivat rottia niskasta ilmaan ja tiputtelivat alas.

Rotat eivät Siltalan mukaan lisäänny ihan yhtä vilkkaasti kuin hiiret. 

– Jos ajatellaan, että yhdestä hiirikantaparista voi tulla teoriassa parituhatta jälkeläistä, kun jälkeläiset lisääntyvät vielä keskenään, niin rottien kohdalla puhutaan 300-400 jälkeläisestä.

Millaisia kohtaamisia tai ongelmia sinulla on ollut rottien tai muiden jyrsijöiden kanssa? Millaisia ratkaisuja olet kokeillut? Kerro alla olevassa kommenttiosiossa tai Facebook-ryhmässämme.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.