Epäiletkö koronaa? Katso tästä taudin tyypilliset ja erikoisemmat oireet – näin moni saa taudin vaarallisen muodon

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa?  Nämä ovat viruksen tyypillisimmät oireet 0:33
Mistä koronaviruksen voi tunnistaa?

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso tästä listaus tyypillisimmistä oireista.

Koronan kaikkein tyypillisimpiin oireisiin kuuluvat yskä, kuume ja väsymys. Myös lihaskivut, hengenahdistus, nuha, tukkoisuus, ripuli ja pahoinvointi liittyvät koronan aiheuttamaan tautiin.

Maku- ja hajuaistin häiriöt saattavat niin ikään kuulua koronan aiheuttamiin oireisiin.

Koronan oireet saattavat vaihdella yksilöittäin. Koronapotilaista 80 prosenttia sairastaa lievän taudin, 14 prosenttia sairastuu vakavammin ja saa esimerkiksi keuhkokuumeen ja 6 prosentilla tauti on kriittinen.

He ovat riskiryhmää

Koronatartunta voi olla vakavampi iäkkäille ja heille, joilla on jokin perussairaus, kuten korkea verenpaine, diabetes tai syöpä. Myös sydän- ja verisuonisairaudet sekä hengitystie-elinten sairaudet voivat tehdä taudista vaikeamman sairastuneelle. 

Maailman terveysjärjestö kuitenkin varoittaa, että vakavaan koronatautiin voi sairastua kuka tahansa.

Tupakointi tekee alttiimmaksi koronalle, koska tupakoitsijan sormet ovat läheisessä kontaktissa huulten kanssa. Tupakoitsija saattaa sairastaa vakavamman koronataudin, koska tupakointi lisää keuhkosairauden riskiä. 

Koronan keskimääräinen itämisaika on neljästä päivästä viiteen. Oireet tartunnan saamisesta saattavat kuitenkin alkaa 1–14 päivän välillä. Siksi koronalle altistuneen on syytä eristää itsensä kahdeksi viikoksi.

Miten suojautua koronatartunnalta?

Hyvä käsihygienia on ensisijaisen tärkeää taudin tarttumisen ehkäisyssä. Taudin leviämisen ehkäisemiseksi on syytä rajoittaa sosiaalisia kontakteja ja pitää etäisyyttä muihin julkisilla paikoilla.

THL:n näkemyksen mukaan kasvomaski ei suojaa käyttäjäänsä koronatartunnalta. Sen sijaan siitä voi olla hyötyä ehkäisemään taudin leviämistä sairaista ihmisistä terveisiin, koska kasvomaski estää viruksien leviämisen aivastaessa tai yskiessä.

Lue myös:

    Uusimmat