Mainos

Entinen CIA-agentti haastoi Cheneyn oikeuteen

CIA:n agenttina toiminut nainen ja hänen aviomiehensä ovat haastaneet muun muassa Yhdysvaltain varapresidentin oikeuteen. Ex-agentti syyttää varapresidenttiä perustuslaillisten oikeuksiensa rikkomisesta.

Entinen CIA-agentti Valerie Plame ja hänen aviomiehensä ovat haastaneet Yhdysvaltain varapresidentin Dick Cheneyn ja presidentin neuvonantajan Karl Roven oikeuteen. Haaste on viimeisin käänne pitkässä selkkauksessa, joka liittyy Plamen henkilöyden paljastamiseen.

Plame ja hänen miehensä, entinen suurlähettiläs Joseph Wilson, syyttävät Cheneytä ja Rovea perustuslaillisten oikeuksiensa rikkomisesta.

Jupakan juuret juontavat aikaan ennen Irakin sotaa, kun Wilson oli erikoistehtävässä selvittämässä, hankkiko Saddam Hussein ydinaseeseen tarvittavaa uraania Afrikasta. Wilson ei löytänyt väitteille todisteita, mutta presidentti George W. Bush käytti uraaniuhkaa kuitenkin perusteena sodalle.

Kesällä 2003 Wilson kertoi asiasta lehtikirjoituksessa ja vähän myöhemmin julkisuuteen vuoti tieto, että hänen vaimonsa on CIA:n agentti. Agentin paljastaminen on Yhdysvalloissa rikos. Wilsonin mukaan hänen vaimonsa uran tuhoaminen oli Valkoisen talon kosto.

Jupakassa on toistaiseksi nostettu syyte vain Cheneyn lähipiiriin kuuluvaa Lewis Libbyä vastaan. Cheneyn ja Roven lisäksi Plame ja Wilson syyttävät tapahtuneesta Libbyä ja kymmentä muuta Bushin hallinnon virkamiestä.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.