Mainos

Ensi viikolla lämpötilat voivat olla harvinaisen kylmiä: ”Niin kylmää ilmamassaa kuin olla voi – tammikuussa ennätyksetkin olisivat voineet mennä rikki”

Jos korkeapaine ei liiku Suomen yltä vielä ensi viikon alussakaan, yölämpötilat voivat laskea etelässäkin jopa –25 asteeseen. Niin kylmää täällä on harvemmin kuin kerran kymmenessä vuodessa.

Korkeapaineen keskus on parkkeerannut Suomen ylle täksi viikoksi ja jos se ei liiku vielä ensi viikollakaan, lämpötilasta voi tulla harvinaisen kylmä.

– Olisi oikeastaan niin kylmää ilmamassaa kuin olla ja voi, kertoo Forecan meteorologi Aleksi Jokela.

– Jos olisi keskitalvi, vaikka joulukuu tai tammikuun alkupuolisko, ja päällä olisi yhtä kylmää kylmää ilmamassaa, niin voisi mennä talven ennätyksetkin rikki.

Mitä pidempään korkeapaine pysyy Suomen yllä, sitä kylmemmäksi sää muuttuu. Jos korkeapaine pysyy Suomen yllä viikon, lämpötila voi pudota vielä viisi astetta.

– Kun aurinko tai tuuli ei tuo kunnolla lämpöä, kylmenee ilma koko ajan lämmön karatessa avaruuteen jos pilvetkään eivät ole tätä estämässä.

Koska helmikuussa aurinko lämmittää jo paljon, mitään pakkasennätyksiä ei hätyytellä, vaikka korkeapaine Suomeen jäisikin.

Jokela muistuttaa, että ensi viikon sään ennustaminen on muutenkin hyvin epävarmaa. Joka tapauksessa sää on tällä viikolla kylmä ja kylmenee, ja pohjoisessa voidaan hätyytellä jopa 40 pakkasastetta jo tällä viikolla.

Sää on melko selkeää ja aurinkoista ja tuulet ovat heikkoja.

– Joitain pakkaslumisateita voi esiintyä. Mereltä voi tuulen mukana ajautua kosteutta, joka sataa kevyenä pakkaslumena alas.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.