7:47

Anne väittää syöneensä 27 vuotta vain hedelmiä – asiantuntija varoittelee dieetin riskeistä: "Mikäli paino pysyisikin hyvissä lukemissa..."

Yllä olevalla videolla mietitään, millainen yhteys on ruoalla ja muistilla.

Australialaisnainen väittää, ettei ole syönyt 27 vuoteen mitään muuta kuin hedelmiä. 

Kahden lapsen äiti Anne Osborne kertoo, ettei ole syönyt mitään muuta kuin hedelmiä viimeisen 27 vuoden aikana. 52-vuotias nainen opetti myös lapsensa syömään samalla tavalla.

Metro-lehden mukaan Australian Queenslandista kotoisin oleva Anne söi joulunakin vain kahdeksan taatelia ja melonin puolikkaan. Hän ei omien sanojensa mukaan ole koskaan nälkäinen.

Kun Anne lähtee ulos syömään, hän ottaa mukaan omat eväät. Meloni on hänelle sekä alku-, pää- että jälkiruoka.

Anne on mukana järjestämässä myös hedelmille omistettua festivaalia. Hän toteaa, ettei hänen ruokavalionsa missään nimessä ole tylsä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

"Oloni pysyy energisenä"

Yleensä Anne aloittaa päivänsä mangolla tai sen puolikkaalla. Aamupäivästä hän syö neljä banaania. Lounaaksi on avokadoa ja illalliseksi kaksi mangoa.

– Mikä olisi sen parempaa kuin ihanat hedelmät! Tällä ruokavaliolla oloni pysyy terveenä ja energisenä. Rakastan hedelmädieettiä.

Anne uskoo, että ihminen on pohjimmiltaan hedelmänsyöjä eli eläin, joka pärjää raaoilla hedelmillä, mehukkailla hedelmiä muistuttavilla vihanneksilla, juurilla, iduilla, pähkinöillä ja siemenillä.

– Minusta on oikein järkevää syödä vain hedelmiä, Anne toteaa.

– Kun ensimmäisen kerran siirryt hedelmädieettiin, et tunne oloasi samalla tavalla kylläiseksi kuin jos söisit perinteisempää ruokaa, hän myöntää.

Nyt Anne kuitenkin väittää, ettei tunne enää nälkää.

Tuo ravintolaan omat hedelmät

Anne ryhtyi vegaaniksi vuonna 1991. Hänellä kuluu 200 dollaria, noin 175 euroa viikossa hedelmiin. Anne haluaa, että hedelmät ovat hyvälaatuisia.

Hedelmien kanssa Anne juo joko vettä tai appelsiinimehua. Alkoholia hän ei juo ollenkaan. Kivennäisvesikin on varattu erityisiä tilaisuuksia, kuten syntymäpäiviä ja joulua varten.

– Jos haluat ryhtyä syömään vain hedelmiä, niiden pitää olla hyviä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Hedelmien napostelu erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa ei ole hänelle mikään ongelma.

– Jos menen ravintolaan, tilaan ruoan joko etukäteen ja varmistan, että saan hedelmälautasen tai otan mukaan omat hedelmäni ja pyydän tarjoilijoita tuomaan ne lautasella, kun muut syövät.

Hyvä olo tärkeintä

Anne kertoo, että hänen poikansa eivät ole koskaan olleet makeisten perään. 14-vuotiaina molemmat päättivät kuitenkin ryhtyä syömään muutakin kuin hedelmiä.

– Ei suositellun 2 000 kalorin päiväannosta ole niin vaikea saada täyteen hedelmillä, Anne toteaa.

– Avokadossa on 400 kilokaloria, joten kaksi sellaista tekee jo 800 kilokaloria. Yhdessä banaanissa taas on 100 kilokaloria. En alkanut noudattaa tätä dieettiä siksi, että laihtuisin. Se tekee minulle hyvän olon ja se on kaikkein tärkeintä.

Hedelmädieetissä riskinsä

Mikäli itse mielii aloittaa kyseisen dieetin, olisi suotavaa keskustella asiasta ensin ravitsemusneuvojan kanssa. Tällaisessa ruokavaliossa voi nimittäin olla riskejä.

– Hedelmät voivat sisältää suuren määrän vettä. Jotta hedelmädieetillä oleva henkilö saisi kaiken tarvitsemansa energian pitääkseen painoindeksinsä normaalina, hän joutuu todennäköisesti syömään suuren määrän hedelmiä, kertoo ravitsemusterapeutti Sarah Elder Metro-sivustolle.

– Mikäli paino pysyisikin hyvissä lukemissa, on todennäköistä, että pelkästään hedelmiä syövät ihmiset eivät saa tarpeeksi proteiinia, rasvaa, rautaa, kalsiumia, D- ja B -vitamiineja tai jodia.

Muitakin epämieluisia oireita voi tulla. Elderin mukaan suuri sokerin ja kuidun määrä saattaa aiheuttaa ongelmia ruoansulatukselle. Voi tulla ilmavaivoja, turvotusta ja uloste saattaa olla löysää.

Lähde: Metro.co.uk

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja