Amber laihdutti yli 70 kiloa klassikkodieetillä – yksi sääntö esti sortumasta vanhoihin tapoihin: "Liian kurinalainen syöminen ei sopinut minulle"

Dieeteille kyytiä - näin onnistut painonpudotuksessa 15:15
Dieeteille kyytiä – näin onnistut painonpudotuksessa pysyvästi!

Amber oli ylipainoinen ja koukussa roskaruokaan. Kaikki kuitenkin muuttui, kun hän löysi klassikkodieetin ja alkoi syömään 80/20-säännön mukaan. Kyseisellä menetelmällä Amber tiputti yli 70 kiloa. 

Women’s Health -sivusto jakoi amerikkalaisen Amber Clemensin, 29, muutostarinan. Amber teki mielettömän muodonmuutoksen dieetillä, jossa noudatettiin 80/20-sääntöä. Sääntö tarkoittaa sitä, että 80 prosenttia ruoasta on terveellistä ja 20 prosentin verran voi joustaa ja herkutella. 

”En jaksanut kävellä edes portaita ylös hengästymättä”

Amber kertoo, ettei muista aikaa, jolloin paino ei olisi ollut hänelle ongelma. 

– Ensimmäinen kerta, kun yritin laihduttaa, oli ala-asteella. Lääkäri huomasi, että minulla oli verensokeri koholla ja määräsi minut pitämään ruokapäiväkirjaa. Lisäksi minun täytyi harrastaa liikuntaa päivittäin 30 minuuttia, Amber muistelee.

– Pysyin ohjelmassa viikon verran.

Amberin mukaan lapsena oli vaikea pudottaa painoa. Myöhemmälläkin iällä hän yritti useita kertoja laihduttaa, mutta huonoin tuloksin. Aina lopulta Amber sortui ahmimiseen ja vanhoihin tapoihin.

– Olin klassinen jojolaihduttaja, hän kertoo.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä​​​​​​​

27-vuotiaana Amber päätti tehdä muutoksen. Hän havahtui siihen, kuinka huonossa kunnossa oli. 

– Käännekohtani oli, kun huomasin, etten jaksa edes kävellä portaita ylös hengästymättä. Silloin ymmärsin, miten huonot elämäntavat vaikuttivat kehooni. 

Amber painoi 136 kiloa eikä jaksanut suoriutua edes arkisista askareista hengästymättä.

– Tein itselleni lupauksen, että tällä kertaa sen täytyy olla erilaista. Olin väsynyt olemaan ansassa omassa kehossani. Olin viimein valmis sitoutumaan muutokseen myös henkisesti. 

Pienin askelin kohti pysyvää muutosta

Ensimmäiseksi Amber lopetti roskaruoan syömisen. Hän lisäsi ruokavalioonsa hedelmiä, vihanneksia sekä proteiinipitoisempia ruokia.

– En keskittynyt kalorimääriin tai seurannut tiettyä painonpudotusohjelmaa. Pudotin silti 10 kiloa ensimmäisen kuukauden aikana.

Seuraavaksi Amber etsi lisää tietoa painonhallinnasta. Hän etsi käsiinsä kaiken mahdollisen informaation, koska halusi tehdä pysyvän muutoksen terveellisesti.

– Yritin tehdä terveellistä ja kestävää elämänmuutosta, johon oikeasti sitoudun myös pidemmällä aikavälillä.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä

Amber päätyi kokeilemaan kaloreiden laskemista. Päivittäisen kaloritarpeen seuraaminen ehkäisee syömästä yli kulutuksen ja auttaa pudottamaan painoa. 

– Minulle sopi kaloreiden laskeminen. En ole koskaan aiemmin luopunut mistään tietyistä ruoista, enkä nytkään aikonut tehdä niin. Jos halusin kovasti syödä jotain, sallin sen itselleni, kunhan pysyin kaloritavoitteessa, Amber selittää. 

Amber kertoo, että laittoi aiemmin ruoat joko huonoon tai hyvään kategoriaan. Nyt hänen näkemyksensä muuttui totaalisesti.

– Ymmärsin, että on ruokia, joissa on enemmän ravintoaineita ja jotka saavat oloni hyväksi. Sen lisäksi on ruokia, jotka ravitsevat vähemmän, mutta maistuvat hyvältä.

Esimerkki Amberin ruokapäiväkirjasta:

Aamupala: Jogurttikulho, jossa on kreikkalaista jogurttia, marjoja, chian siemeniä, maapähkinävoita, sokeritonta hilloa ja kanelia. Lisäksi jääkahvia, jossa on lusikallinen proteiinijauhetta.

Lounas: Suuri salaatti kanalla, herneillä, kurkulla, pinaatilla, kaalilla, salaatilla, parsakaalilla, krutongeilla, juustolla ja vähäkalorisella kastikkeella. Jälkiruoaksi jokin hedelmä.

Välipala: Proteiinipatukat, kasvikset dipin kanssa, riisikakut tai hedelmä.

Päivällinen: Jotain proteiinipitoista, kuten kalaa. Lisukkeena kasviksia.

Jälkiruoka: Vähäkalorinen proteiinijäätelö herkkunälkään.

Amber huomasi, että hänelle sopi parhaiten 80/20-metodi. 80/20-dieetissä sääntö on yksinkertainen.

Laihduttajan ruokavalio koostuu 80-prosenttisesti terveellisestä ruoasta, joka tukee painonpudotusta. Loput 20 prosenttia sallii pienen herkuttelun ilman omantunnontuskia.

Näin elämäntapamuutos ei kaadu yhteen herkuttelukertaan, vaan opettaa laihduttajalle armollisuutta. Samalla paino laskee, koska pääosin syödään terveellisesti. 

– Liian kurinalainen syöminen ei ole koskaan sopinut minulle. Olen niin kiitollinen, että löysin tasapainon, kertoo Amber. 

"Olen nainen, jolla oli huono suhde ruokaan"

Amberin ystävän kerrostalossa oli kuntosali. Amber päätti jo laihdutusurakkansa ensimmäisenä päivänä suunnata salille ystävänsä kanssa.

– Minulla ei ollut mitään hajua mitä kuntosalilla tehdään. Tiesin ainoastaan, että olin päättänyt liikuttaa kroppaani vähintään tunnin ajan.

Amber etsi netistä valmiita kuntosaliohjelmia. Hän löysi YouTubesta itselleen sopivan ohjelman ja noudatti sitä koko laihdutuksen ajan.

Kuntosalille meneminen viisi kertaa viikossa osoittautui haastavaksi. Osan kerroista Amber päätti korvata kotitreenillä. Näin Amber sai treenattua 3–5 viikossa ja sitoutui enemmän projektiin.

– Muutuin ihmisestä, joka ei harrastanut liikuntaa, ihmiseksi, joka juoksi yhtäkkiä 5 kilometrin matkan. Jos joku olisi kertonut minulle aiemmin, että pystyisin juoksemaan pitkiä matkoja, en olisi koskaan uskonut häntä.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä

Nyt Amber on pudottanut yhteensä yli 70 kiloa.

– En ole ravitsemusneuvoja. Olen nainen, jolla oli kamala suhde ruokaan koko elämänsä ajan. Söin pikaruokaa päivittäin. Olin salainen ahmija. Kävin hakemassa ruokaa huoneeseeni, autooni tai taskuuni ja söin yksin, jotta kukaan ei näkisi minua.

– Tiesin, että vahingoitan itseäni. En ollut valmis muutokseen. Kunnes eräs päivä olinkin.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä

Amber aloitti muutoksen hitaasti, mutta varmasti. Hän muisti myös laihduttamisen henkisen puolen: hän muuttui itsensä takia, ei muiden.

– Oli päiviä, kun halusin palata vanhoihin kuvioihin. Mutta silloin muistutin itseäni siitä, miksi aloitin tämän matkan. Muistutin itseäni siitä, kuinka kamala olo minulla oli sinä iltana, kun en jaksanutkaan kävellä portaita ylös, Amber kertoo. 

– Tänä päivänä olen niin paljon onnellisempi ja vahvempi kuin olisin ikinä osannut kuvitellakaan.

Lähteet: Women’s Health, Instagram 

Lue myös:

    Uusimmat