Jenny söi 20 vuotta vain juustoa, pastaa ja ranskalaisia – jouluateriakin makaronia: "Ajattelin, että jos en nyt selvitä asiaa, en tee sitä koskaan"

13:23 Brittinuori sokeutui köyhän ruokavalion vuoksi – urheilulääkäri Pippa Laukka kertoo, mitkä ovat karmivimmat tapaukset Suomessa

20 vuoden ajan Jenny söi joka ilta pastaa tai ranskalaisia. – Lakkasin tapaamasta ystäviä ravintoiloissa siltä varalta, etten pidäkään niiden ruoasta, hän kuvailee.

Video yllä: Vuonna 2019 kohistiin brittinuoresta, joka sokeutui köyhän ruokavalion vuoksi. Urheilulääkäri Pippa Laukka kertoo, millaisia vastaavia tapauksia on olliut Suomessa.

Jenny Edgar, 32, söi vuosien ajan vain juustoa, pastaa ja ranskalaisia. Brittinainen kertoo vasta hypnoosin auttaneen häntä.

– Kun olin lapsi, söin rusinoita ja viinirypäleitä, mutta vihanneksia inhosin. Kasvaessani en koskenut vihanneksiin, söin vain juustoa ja pastaa, koska tiesin, että niistä pidin, nainen kuvailee Fox Newsille.

– Pelkäsin aidosti enkä pitänyt hedelmistä ja vihanneksista. En edes pannut niitä suuhuni siltä varalta, että ne pitäisi kuitenkin sylkeä ulos.

Ei ainoa tapaus

20 vuoden ajan Jenny söi joka ilta pastaa tai ranskalaisia; jopa jouluateriaksi hän nautti juustomakaronia ja vettä.

Samanlaisia tapauksia on raportoitu maailmalta ennenkin. Esimerkiksi Jade ei syönyt vihanneksia yli 20 vuoteen, ja Colston ei vuosikymmeniin kyennyt syömään lämmintä kotiruokaa. Aiemmin Englannissa nousi kohu teinipojasta, joka söi lähes koko elämänsä vain prosessoituja ruokia, ja menetti näkönsä ja kuulonsa

Usein tapaukset liittyvät ARFIDiksi kutsuttuun syömishäiriöön, jossa syöminen on rajoittunutta esimerkiksi ahdistuksen tai ruoan ominaisuuksien vuoksi. 

"Lakkasin tapaamasta ystäviä ravintoloissa"

Jenny kertoo, että uusien ruokien kokeileminen aiheutti oksennusreaktion, ja siksi hän söikin aina samanlaisia asioita, kuten muroja, keksejä ja juustoa. Vihertuotteissa etoivat esimerkiksi niiden suutuntuma; Jenny vihasi esimerkiksi tomaattien mehukkuutta. Hän itsekin kärsi tilanteesta.

– Teininä tämä ei ollut ongelma, koska olin aika hoikka, mutta opiskelujen ja poikani saamisen jälkeen huomasin painon nousevan. Lakkasin tapaamasta ystäviä ravintoiloissa siltä varalta, etten pidäkään niiden ruoasta, hän kuvailee.

"Ajattelin, että jos en nyt selvitä asiaa, en tee sitä koskaan"

Jennyn paino nousi sataan kiloon. Kihlattunsa luoksekin Jenny otti oman aterian mukaan, koska pelkäsi vieraita ruokia.

– Se oli hyvin nolostuttavaa ja sai mielialani apeaksi. Ajattelin, että jos en nyt selvitä asiaa, en tee sitä koskaan.

Jenny ja hänen kihlattunsa Mark ovat avioitumassa 2021. He toivovat, että parin 8-vuotias Kian-poika oppisi syömään terveellisesti. 

Sai apua hypnoosista

Jenny päättikin hakea apua syömisongelmaansa hypnoosista, johon on yhdistetty kognitiivista käyttäytymisterapiaa. Yllättäen se tehosi; Jenny maistoi ananasta ensimmäisen hypnoosikokeilun jälkeen, ja maku yllättikin hänet.

– Se oli herkullista. Sanoin, etten voinut uskoa, että olin odottanut niin kauan ennen maistamista, nainen kuvaa.

Nyt Jenny suhtautuukin ruokaan eri tavalla. Hän on uskaltautunut jo maistamaan ruokia ja haluaa oppia kokkaamaan. Jotakin muutoksesta kertoo se, että Jenny on jo suunnitellut oman vihannestarhan perustamista!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja