Perheenäiti Vilma on uskomattomassa kunnossa – jakaa nyt niksinsä: ”En laske kaloreita enkä treenaa"

Perheenäiti Vilma: ”En laske kaloreita enkä punnitse ruokia" 0:20

Joensuulainen Vilma antaa kaiken kunnian hyvästä olostaan muutaman vuoden takaiselle ruokaremontille.

Joensuulainen Vilma, 28, tekee täyttä työviikkoa lastentarhanopettajana, bloggaa, opiskelee ja elää hektistä arkea. Hänellä on myös 7-vuotias poika. Silti hän on hyvässä kunnossa.

– Elän aika täyttä elämää! Koen, että puhtaan ruokavalion kautta olen saanut energiaa ja voin hyvin, vaikka aikaa liikkua ei ole yhtä paljon, Vilma kuvaa.

Hyvästä olostaan hän antaa kaiken kunnian muutaman vuoden takaiselle ruokaremontille.

"Minulla oli paljon vatsaoireita"

Jo lapsuudessa Vilman äiti korosti ruokavalion tärkeyttä. Hän oli löytänyt avun omaan atooppisen ihottumaansa ruokavaliosta.

– Itsellä tämä aihe tuli silloin korvista ulos. Ajattelin, että en taatusti tee, kuten äiti sanoo, Vilma muistaa.

Hän söi edelleen "tavallisesti"; ei lukenut pakkausselosteita, ja käytti esimerkiksi rasvatonta maitoa ja maitorahkaa.

– Minulla oli paljon vatsaoireita, mutta ajattelin, että ne vain kuuluvat elämään, että olen herkkävatsainen. Kokeilin myös laktoosittomia tuotteita, mutta ne eivät poistaneet oireita.

"Vaihdoin yhden asian kerrallaan"

Muutos käynnistyi, kun Vilma oli täyttämässä 25 vuotta. Hän sai edelleen finnejä – kuin olisi teini-iässä.

Ihon kunnosta huolestunut Vilma luki aiheesta useita artikkeleita, jotka tuntuivat kaikki päätyvän aina samaan aiheeseen: ruokavalion tärkeyteen.

– Oikeastaan etsin ratkaisua iho-ongelmiin, mutta huomasin, että painonhallintaan löytyi samoista asioista ratkaisuja, hän kuvaa.

Muutos alkoi hitaasti. Aluksi Vilma alkoi juoda huomattavasti enemmän vettä. Seuraavaksi mukaan tulivat omega-3-valmisteet.

– Vaihdoin yhden asian kerrallaan, askel askeleelta. Aina huomasin, että tämä toimii, ja se innosti lisää. On aika vaativaa, jos kaiken uudistaa kerralla.

Pian painokin alkoi pudota.

– Rupesin ahmimaan kirjallisuutta aiheesta ja aloin ymmärtää, että ruokavaliomallissa on asioita, joita ehkä itse kyseenalaistan. Lopetin esimerkiksi rasvattomien maitotuotteiden käytön kokonaan. Levitteenkin vaihdoin. En käytä kevytlevitteitä.

Ei enää eineksiä tai lisäaineita

Leivälle Vilma valitsee nykyisin voita tai Oivariinia. Einekset hän on jättänyt pois, samoin sokeroidut ja lisäaineita sisältävät välipalat.

– Koen, että ne ovat lisäainehöttöä elimistölleni enkä saa niistä mitään. Koen, että saan kaikkea paremmin, jos syön asiat ruokana. Joissain ruokakermoissakin voi olla useita lisäaineita, ja ennen kauppakassini koostui tällaisista tuotteista: oli leipiä, salsoja, dippejä ja muita. Marinoituja tuotteita en käytä ollenkaan.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Muutoksia tehtyään Vilma huomasi myös vatsaoireiden helpottaneen.

– Se on ehkä ollut kaikista isoin asia, että pääsin vatsaoireista eroon. Olen huomannut, että pysyn niin sanotusti kivassa kunnossa täysrasvaisilla tuoteilla. Se tuntuu joidenkin mieliestä hurjalta ajatukselta. Moni ajatelee, että on parempi ottaa rasvaton tuote.

"Kyllähän dieetilläkin laihtuu, mutta hormonitoimintani meni sekaisin"

Aiemmin Vilma eli toisenlaista elämää. Elämää, jossa itselleen pitää vannottaa, ettei syö pussillista sipsiä kerralla.

– Olen elänyt sitäkin elämää, olen dieetannut ja lyönyt itseäni näpeille, että älä syö. Kyllähän dieetilläkin laihtuu, mutta hormonitoimintani meni sekaisin ja esimerkiksi kuukautiset loppuivat. Ja kilot tulivat saman tien takaisin. Tuhannet naiset elävät kierteessä, jossa laihduttavat, sitten jatkavat tavallista elämää ja kilot palaavat.

Vilma pitää hyvää kuntoaan lähinnä ruokavalion ansiona. Säännöllisesti hän on treenannut viimeksi kesällä 2017.

– Lähinnä liikun lasten kanssa ja elän aktiivisesti. Käyn juoksemassa, kun käyn, mutta ei minulla ole kalenteriin merkattua treeniaikaa. Toki olen aina liikkunut ja ollut aktiivinen, mutten koskaan ole ollut niin sanottu huipputreenaaja, hän sanoo.

– Koen, että pysyn tässä kunnossa hyötyliikunnalla ja ravinnolla. Koen itseni terveeksi. Pari vuotta sitten tein näitä muutoksia, ja en ole esimerkiksi sairastanut sen jälkeen. En ole ollut töistä kertaakaan pois sairauden takia.

Kalaa, kananmunia, kasviksia ja luomutuotteita

Vilma syö paljon kalaa, kananmunia ja kasviksia, ja suosii luomutuotteita. Ruokaa hän tekee aina isomman määrän kerralla. Jos aikaa kokkaamiselle ei ole, kaupasta voi tarttua mukaan esimerkiksi noutosalaatti.

– Katsoo vain, mitä siihen kerää. On siellä hyviäkin raaka-aineita. Eineshyllyllä kasvispihvejä on paljon erilaisia. Osassa on hurjasti lisäaineita ja toisissa ne ovat minimissään. Kannattaa kurkata pakkauksen selän taakse, löytääkseen mahdollisimman lisäaineettomat vaihtoehdot!

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Vilma myös herkuttelee silloin tällöin: esimerkiksi pääsiäiseen kuluu muutama suklaamuna.

– Jos syön 80-prosenttisen puhtaasti, niin koen, ettei se muu 20 prosenttia vaikuta hyvinvointiini heikentävästi. Ei se hetkauta suuntaan tai toiseen. Raakakaakaojauheella maustetut taatelit ovat todella hyviä, samoin raakasuklaa, pähkinät, siemenet, marjat ja smoothiet.

Elämäntapamuutoksen ansiosta myös ruoasta on tullut herkkua. Vilma tekee esimerkiksi tortillalätyt ja guacamolet itse.

– Ruoka itsessään on niin herkullista, että en kaipaakaan entisenlaisesti herkkuja. Ajattelen, että kun syön puhtaasti, saan ruoasta ravintoaineita, eikä elimistö sitten kaipaa enää mitään.

Jojoilu painon kanssa loppui

Syömismuutosten myötä Vilman energiatasot ovat nousseet huimasti.

– En olisi kolme vuotta sitten voinut kuvitella, että jaksaisin opiskella töiden päälle. Kun tulin töistä, halusin sohvalle, oli niin kaikkensa antanut olo. Liikkuminenkin oli hampaiden kiristelyä, että pakko mennä. Se on jäänyt. Viikonloppuisinkin herään viiden tai kuuden aikaan, vähemmät unetkin riittävät. Elimistö voi paljon paremmin.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Myös jojoilu painon kanssa on loppunut.

– Ei tarvitse miettiä. En laske kaloreita enkä punnitse ruokia. Silti paino pysyy. Tällä hetkellä se on aika pysyvästi 60 kilossa. Syön määrällisesti sen, mitä tekee mieli, ja vatsa tietää, koska on kylläinen. Saan heti vatsaoireita uudelleen, jos erehdyn syömään jotakin "väärää" esimerkiksi töissä.

Voiko omalle hyvinvoinnille panna hintalappua?

Ihmisiä Vilma kannustaisi tietoisuuteen syömisestä. Joskus tuote saattaa esimerkiksi vaikuttaa terveelliseltä, vaikkei ole sitä.

– Erilaisia ohjeita on todella paljon, mutta mitkä tarkoitusperät ohjeen antajalla on? Onko tarkoitus hyvinvointi, vai myydä paljon tuotetta? Kannustaisin perehtymään siihen, mitä syö. Katso ruokapakkauksen kylkeen, hän neuvoo.

– Ihmisten ei pitäisi uhriutua, että hänellä vain nyt on esimerkiksi vatsaoireita. Kyllä nykyihmisen pitää olla aktiivinen ja etsiä tietoa, ettei vain hoida oireita. Se ei paranna syytä. Ajattelen, että olisi hyvä olla aktiivinen ja perehtyä.

Moni kokee, että puhdas syöminen on kallista. Vilma ei ole aivan samaa mieltä, vaikka myöntää, että kustannukset ovat muutosten myötä nousseet hieman.

– Joskus itse tekeminen on edullisempaa. Ja voiko omalle hyvinvoinnille antaa hintaa tällaisissa asioissa?

Vaikka moni on Vilman kanssa samoilla linjoilla syömisestä, jotkut ovat tiukasti hänen valintojaan vastaan.

– Oma kokemukseni on se, että olen saanut jaksamista ja energiaa, hyvinvointia ja plussana päälle pysyy kunnossa. Toki sekin on ihana asia, että mahtuu housuihinsa!

 

Lue myös:

    Uusimmat