Ennätysvuosi: Suomeen yli 300 uutta tuulivoimalaa – kuinka paljon sillä voidaan kattaa sähköntuotannosta?

Tuulivoimalat voivat kattaa sähkönkulutuksesta kohta lähes 30 prosenttia 2:05
Seitsemän uutiset: Tuulivoimalat voivat kattaa sähkönkulutuksesta kohta lähes 30 prosenttia.

Vuosi 2022 on jäämässä Suomen tuulivoimahistoriaan, kun uusia voimaloita on noussut ja nousee yhteensä reippaat 300.

Viime vuoden ennätykseen, 141 tuulivoimalaa, nähden määrä on yli kaksinkertainen. Tämän vuoden jälkeen Suomessa on noin 1 300 tuulivoimalaa.

Tulevina vuosina ennätyksiä ei todennäköisesti rikota, mutta voimaloita nousee silti kovaa tahtia.

Parissa vuodessa tuulivoimaloiden kokonaiskapasiteetti kaksinkertaistuu ja jopa viisinkertaistuu vuoteen 2030.

– Viime vuonna sähkön tuotannosta katettiin tuulivoimalla 10 prosenttia. Jo tehtyjen investointipäätösten perusteella noin vuonna 2025 katetaan 28 prosenttia, Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkonen kertoo MTV Uutisille.  

Mikkonen kuitenkin huomauttaa, että samalla myös sähkönkulutus on kasvamassa, joten prosentuaalinen osuus voi muuttua sitä kautta.

Itäiseen Suomeen ei rakennetta

Tuulivoima painottuu Suomessa Länsi- ja Keski-Suomeen. Itä-Suomeen voimaloita ei ole rakennettu, sillä ne häiritsevät Puolustusvoimien tutkia.

Myös tulevaisuudessa voimalat painottuvat näillä näkymin länteen, vaikka myös teknistä tutkien ja tuulivoimaloiden yhteensopivuutta selvitetään.

– Tuulivoiman merkitys on ensinnäkin meidän sähköjärjestelmämme vähähiilistämisessä. Tuulivoiman merkitys on iso myös teollisuuden vähähiilistämisessä, kertoo energiaosaston päällikkö Riku Huttunen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Tuulivoima tarvitsee tukea muista energiamuodoista

Tuulivoimabuumi johtuu sen hyvästä kannattavuudesta. Maatuulivoima rakentuu markkinaehtoisesti ilman valtiontukea.

Tuulivoima ei kuitenkaan yksistään ole ratkaisu Suomen energiaomavaraisuuteen, ainakaan tällä hetkellä.

Se kun ei takaa tuotantoa huippukulutustilanteessa, jos silloin ei satu tuulemaan.

– Tuulivoima tarvitsee ikään kuin tuekseen muita tuotantomuotoja, esimerkiksi ydinvoimaa perusvoimaksi, vesivoimaa säätövoimaksi ja myös erilaista kysyntäjoustoa. Mutta ne skenaariot, mitä meillä on, kyllä niihin paljon tuulivoimaa mahtuu, sanoo Huttunen.

– Se, että minkä osuuden tuulivoimalla pystytään kattamaan vuosittaisesta sähkönkulutuksesta, niin siihen tulee hyvin paljon vaikuttamaan se, miten joustot ja varastointi kehittyy, sanoo Mikkonen.

– Tällä vauhdilla, millä nyt mennään, ratkaisuja toki pitää ruveta löytämään, mutta vielä tuulivoima ei ole kriittinen asia, hän sanoo.

Apua sähkönhintaan?

Mikkosen mukaan tuulivoima ei välttämättä tulevana talvena vaikuta suuresti sähkön hintaan kovan kaasunhinnan vuoksi.

– Tällä hetkellä kaasun vaikutus hintoihin on niin voimakas, että tuulivoiman laskevaa vaikutusta ei markkinalla näy, Mikkonen sanoo.

– Isossa kuvassa tuulivoima laskee sähkön hintaa, silloin kun tuulivoimaa on niin paljon tarjolla, että se työntää kalliimpia tuotantomuotoja pois sähkömarkkinalta.

Ministeriön osastopäällikön mukaan vaikutus sähkön hintaan riippuu säästä. 

– Niitä koskee oikeastaan samantyyppinen kysymys kuin Olkiluoto 3:a, eli käytettävyys. Olkiluoto on käytössä tai ei ole, mutta tuulivoiman kohdalla se käytettävyys liittyy tuulisuuteen. Jos on hyvin tyyni pakkasjakso, tuulivoimasta ei ole juurikaan apua, muistuttaa Huttunen.

Lue myös:

    Uusimmat