Ministeri Mykkänen MTV:lle: Sähkön hintakatto tulisi käyttöön vain kuukausia kestävässä hintapainajaisessa

Hallitus pyrkii lisäämään säästä riippumatonta sähköntuotantoa tasaamaan hinnanvaihteluja 2:16
Katso video: Hallitus pyrkii lisäämään säästä riippumatonta sähköntuotantoa hintapomppujen tasaamiseksi. Tästä on kyse.

Ympäristö- ja energiaministeri Kai Mykkänen (kok.) kertoo MTV:n Uutisextrassa, miten hallitus reagoi sähkömarkkinoilla hetkittäin ilmeneviin huippukorkeisiin hintoihin. Hintakattoa käytettäisiin ainoastaan poikkeustilanteissa.

Viime viikon perjantai oli pörssisähkön käyttäjille hirveä, koska pörssisähkön hinta nousi hetkittäin jopa yli kahteen euroon kilowattitunnilta.

Kallis hinta johtui niin kovasta pakkasesta, heikoista olosuhteista tuulivoimalle sekä siitä, että osa sähköä tuttavista polttolaitoksista oli korjauksessa.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.) kertoo, että hallituksella on suunnitelmia, joilla tuuliherkkää sähkötuotantoa vahvistetaan.

– Pääkeino on se, että me tarvitaan lisää säästä riippumatonta perusvoimantuotantoa. Ja nopeasti käyttöön otettavaa säätövoimaa, kuten pumppuvoimaa vesivoimalaitoksissa.

– Tyhjästä on paha nyhjäistä, kun sähkö on käytännössä loppumassa, kuten kävi viime viikolla muutamana päivänä, Mykkänen kertoo MTV:n Uutisextrassa. 

Hallitusohjelmassa on jo linjattu niin sanotusta kapasiteettimekanismista, jolla hallitus avittaa uuden sähköntuotannon luomista.

Uusi tuotanto voi olla esimerkiksi akkuteknologiaa, jolla otetaan tuulivoimaa talteen tuulisina päivinä. Tai sitten vesivoimalaitosten yhteyteen rakennettavia pumppuvoimaloita, joissa halvan sähkön päivinä pumpattaisiin vettä varastoon käytettäväksi tuotannossa myöhemmin.

– Luomme rahoitusporkkanan vaikkapa pumppuvoimalatuotannolle tai voi olla, että se on myös ydinvoimareaktorin rakentamiseen. 

– Meillä on kaikkialla Euroopassa ja länsimaissa se haaste, että meillä syntyy kyllä paljon sähköä lisää, erityisesti tuulivoimaa ja aurinkovoimaa, mutta se tekee sähköjärjestelmän hyvin sääriippuvaiseksi ja haavoittuvaksi erityisesti teollisuudelle, Mykkänen toteaa.

Rahat sähkömarkkinoilta

Rahaa investointien tueksi aiotaan ottaa tavalla tai toisella sähkömarkkinoilta.

– Kapasiteettimekanismiksi kutsutussa järjestelyssä käytännössä kerätään sähkömarkkinoilta tietty siivu varoja, joka kohdistetaan perus- ja säätövoima-investointeihin. Tarkemmat yksityiskohdat selviävät myöhemmin, Mykkänen kommentoi. 

– Esimerkiksi Kemijoen alueella on valmistelussa pumppuvoimaloita, jotka mullistaisivat nopeasti saatavan säätövoiman saatavuuden, ministeri lisää.

Kemijoen alueella on ollut suunnittelussa kiistelty Sierilän patohanke, jonka vesivoimayhtiö on toistaiseksi haudannut. Hanketta vastustetaan erityisesti ympäristösyillä, koska patohanke muuttaisi Kemijoen toistaiseksi säilynyttä jokiluontoa.

Jatkossa selviää, voiko hallituksen kapasiteettimekanismi muuttaa vielä Sierilän suunnitelmia.

Kapasiteettimekanismin luominen kestää käytännössä ainakin muutaman vuoden. Lakimuutoksia sitä varten on tarkoitus tehdä eduskunnassa ensi vuoden puolella.

Jos muutos onnistuu, Suomella on entistä paremmat mahdollisuudet saada vihreän siirtymän teollisia investointeja maahan. Monet vihreän siirtymän investoinnit, esimerkiksi vetyhankkeet, tarvitsevat paljon ilmastoystävällistä sähköä.

Hintakatto poikkeustilanteisiin

Hallitus ei aio käyttää hintakattoa, jos pörssisähkö kallistuu päivien tai viikkojen ajaksi.

Lakiin luodaan kuitenkin mahdollisuus hintakatolle, jos sähkömarkkinat kriisiytyvät kuukausien ajaksi ja hinnat nousevat voimakkaasti.

– Hintakattoa voitaisiin käyttää pitkäkestoisiin, kuukausia jatkuviin poikkeustilanteiseen, jos olisi vaikka voimalaitoksia pois pelistä. 

– Silloin säädeltäisiin sekä hintaa että kulutusta. Jos säätelet hinnan alas, silloin on säädeltävä myös kulutusta alas esimerkiksi kiertävillä sähkökatkoilla. Nämä keinot ovat jonkin verran tehottomia ja kivuliaita. Yhden päivän hintapiikkeihin ne eivät sovi, Mykkänen sanoo.

Hintakatto on ongelmallinen keino hillitä sähkön hintaa, koska se tiputtaisi todennäköisesti kalliimpia tuotantomuotoja pois pelistä kannattamattomina. Esimerkiksi fossiilisten polttoaineiden käyttö on kallista ilmastopäästöille asetetun hinnan takia.

Myös hintakatto tarvitsee lakimuutoksen, jota valmistellaan vielä lähiaikoina.

 

Muokattu kello 16.55. Juttuun lisätty maininnat Kemijoen Sierilän patohankkeesta.

Lue myös:

    Uusimmat