Energiakriisi syö taloyhtiöiden rahavaroja – tämän verran puskuria pitäisi olla: "Sillä pääsee jo pitkälle"

Näin energiakriisi vaikuttaa taloyhtiöihin 6:52
Videolla kerrotaan, millaisin keinoin taloyhtiö voisi saada kuluja alas.

Energiakriisi heikentää myös taloyhtiöiden taloustilannetta. Sillä voi olla ikäviä seurauksia asukkaille.

Taloyhtiöiden talous on menossa talvea kohden entistä tiukemmalle, kun iso osuus taloyhtiöiden hoitokuluista kuluu nyt energiaan.

Kiinteistöliiton talous- ja veroasiantuntija Juho Järvinen kertoi perjantaina 21. lokakuuta Viiden jälkeen -ohjelmassa, että energiahintojen nousu on suomalaisille taloyhtiöille todellinen uhka ja haaste.

– Paljon totta kai riippuu lähtötilanteesta eli mikä on olemassa oleva kassavaranto yhtiön osalta. Toisaalta myös yhtiöön valittu lämmitysmuoto vaikuttaa, hän sanoo.

Rahat alkavat huveta

Tarkkoja lukuja Kiinteistöliitolla ei ole antaa siitä, kuinka suurella osalla taloyhtiöistä rahakirstut ovat tyhjänä. Asiantuntija Järvinen sanoo, että taloyhtiömaailmasta tullut viesti on kuitenkin se, että monissa taloyhtiöissä on havahduttu siihen, että kassa alkaa tyhjenemään.

Nousseet kustannukset ovat syöneet puskurivaroja myös sellaisissa taloyhtiöissä, joissa rahavaroja on ollut enemmän pahan päivän varalle.

Suosituksena kolmen kuukauden vastikkeita vastaava määrä

Kiinteistöliiton asiantuntijan mukaan lähtökohtaisesti tilanteen pitäisi olla sellainen, että yhtiövastike on mitoitettu oikein vastamaan kuluja.

Järvisen mukaan suositus on, että taloyhtiöllä tulisi olla noin kolmen kuukauden vastikkeita vastaava määrä rahaa puskurina. 

– Sillä pääsee jo pitkälle ja huolehditaan siitä, että maksuvalmius säilyy ja pystytään maksamaan laskut ajallaan.

Artikkelin alusta löytyvällä videolla kerrotaan myös, millaisin keinoin taloyhtiö voisi saada kuluja alas. Lisäksi kuullaan erään taloyhtiön puheenjohtajan näkemys tilanteesta.

Lue myös:

    Uusimmat