Elop oli vasta kolmosehdokas Nokian toimitusjohtajaksi

Nokian toimitusjohtajaksi vuonna 2010 valittu Stephen Elop oli vasta yhtiön hallituksen puheenjohtajan kolmosehdokas korvaamaan potkut saaneen Olli-Pekka Kallasvuon. Asia ilmenee David J. Cordin kirjasta The Decline and Fall of Nokia.

Cordin mukaan Ollilan ja nimityskomitean ykkösvalinta oli Sun Microsystemsin perustaja ja pitkäaikainen pääjohtaja Scott McNealy.

Vuonna 1982 perustettu Sun Microsystems on Kalifornian Piilaakson varhaisia menestysyhtiöitä. Erityistä arvoa Scott McNealyllä oli ohjelmisto-osaamisessa. Sun Microsystems kehitti laajalti käytetyn Java-ohjelmointikielen ja ohjelmistoalustan.

Ohjelmisto-osaamisen lisäksi perusteluna McNealyn valinnalle oli, että hän on amerikkalainen. Nokia oli heikoilla ohjelmistoissa ja Yhdysvaltain markkinoilla. McNealy olisi ollut täydellinen valinta pistämään kuntoon nämä Nokian tärkeimmät heikkoudet.

McNealy kieltäytyi kunniasta.

Seuraavana Ollilan listalla oli Anssi Vanjoki. Nokian korkeimpaan johtoon kuulunut Vanjoki oli kuitenkin sisäpiiriläinen, joka oli osaltaan vastuussa yhtiön vaikeuksista.

Vanjoki ei kelvannut Nokian suurimmille omistajille. Amerikkalaiset rahastot vaativat, että tulevan toimitusjohtajan pitää tulla Nokian ulkopuolelta.

Jäljelle jäi Stephen Elop. 

Lue myös:

    Uusimmat