Elon Muskin auto ammuttiin avaruuteen tasan viisi vuotta sitten – et ikinä arvaa, kuinka monta kilometriä se on matkannut

Tältä näyttää Tesla-urheiluauton matka avaruudessa 1:02
Ei mitään trikkikuvaa: Tältä Teslan matka avaruudessa näytti vähän sen jälkeen, kun auto oli lingottu kohti Marsia.

Avaruuteen laukaistu avoauto on taittanut matkaa jo viisi vuotta. Jos oletetaan, että auto on edelleen lentokelpoinen, missä se mahtaa kiitää tällä hetkellä?

Sähköautovalmistaja Teslan ja avaruusyhtiö SpaceX:n nokkamies Elon Musk kohahdutti maailmaa vuonna 2018, kun avaruuteen laukaistun Falcon Heavy -raketin kyytiin lastattiin erittäin poikkeuksellinen kuorma.

70-metrinen raketti on suunniteltu viemään ihmisiä ja tavaroita Kuuhun ja jopa Marsiin. Raketin kyytiin sen ensilennolle lastattiin kuitenkin Muskin oma Tesla Roadster -avoauto, jonka ratin takana istuu astronautiksi puettu nukke. Musk käytti autoa aikoinaan ihan arkisiin työmatkoihinsa.

Avaruuden halki kiitävä auto soittaa – tai siis soitti – David Bowien legendaarista Space Oddity -kappaletta matkatessaan. Mikäli auton akku toimisi edelleen, olisi biisi soinut vuosien varrella jo lähes puoli miljoonaa kertaa.

6. helmikuuta 2018 Falcon Heavyn mukana avaruuteen laukaistu auto on matkannut yhteensä jo yli neljä miljardia kilometriä ja on tällä hetkellä jossakin Auringon tuolla puolen kierrettyään tähden jo kolmesti. Auton oletettua kiertorataa ja arviota tämänhetkisestä sijainnista voi seurata esimerkiksi Where is Roadster? -sivustolta löytyvällä työkalulla.

Tiedot perustuvat arvioihin, sillä kenelläkään ei oikeasti ole tietoa siitä, mitä autolle tällä hetkellä kuuluu tai onko se vaikkapa tuhoutunut törmäyksessä meteoroidin, asteroidin tai avaruusromun kanssa. Auton sijainnin tai kunnon reaaliaikaisesta seuraamisesta ei olisi minkäänlaista tieteellistä hyötyä.

Auton havainnointi Maasta käsin on vaikeaa. Vuosina 2047 ja 2050 sen arvioidaan ohittavan meidät "vain" noin viiden miljoonan kilometrin etäisyydeltä, jolloin siitä teoriasta olisi mahdollisuus nähdä vilaus, mikäli autosta on vielä tuolloin jotakin jäljellä. Voi hyvinkin olla, että ei ole, sillä jo pian laukaisun jälkeen spekuloitiin, selviääkö auto avaruudessa vuottakaan.

Vuonna 2018 tehdyn arvion mukaan todennäköisyys sille, että auto tulee törmäämään Maahan seuraavien 15 miljoonan vuoden kuluessa on noin 22 prosenttia. Todennäköisyys Venukseen tai Aurinkoon törmäämiselle samassa aikaikkunassa on 12 prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat