Valtava pamaus tallentui videolle: Elon Muskin SpaceX:ää kohtasi katastrofi vain päivä ennen historiallista avaruussukkulan laukaisua – yhtiön prototyyppiraketti tuhoutui räjähdyksessä

SpaceX-raketin prototyyppi räjähti Texasissa – järisyttävä pamaus sai autot ulvomaan 0:38
SpaceX-aluksen räjähdys tallentui kameralle – tältä valtava pamaus näytti.

SpaceX-yrityksen Starship-nimisen raketin prototyyppi räjähti maan tasalla Etelä-Texasissa eilen iltapäivällä paikallista aikaa, kertovat muun muassa Reuters ja CNN.

Kyseessä on alus, jolla on tarkoitus lentää avaruuteen myöhemmin – se ei siis liity suoraan tämänpäiväiseen, historialliseen avaruuslentoon

Boca Chicassa yksityisellä laukaisualueella tapahtunut räjähdys onnistuttiin taltioimaan useille videoille, joista yksi on nähtävissä yllä olevalta videolta. 

Videolta on myös kuultavissa, kuinka lähistöllä olleet autot reagoivat valtavaan pamaukseen. 

Polttoainevuoto antoi räjähdykselle lisäpontta. Business Insiderin haastatteli lähiympäristössä asuvia ihmisiä, jotka kuvasivat räjähdyksen tuntuneen aivan maanjäristykseltä. 

– Kuulin, kuinka kaikki ikkunani helisivät ja sitten ikään kuin jokin jysähti voimalla taloni katolle. Se oli erittäin kovaääninen pamaus. Olin sen jälkeen hieman kuuroutunut, laukaisualueen lähellä asuva Celia Johnson kuvaili. 

Räjähdyksen jälkeinen tulipalo jatkui yli kaksi tuntia, mutta tämänhetkisten tietojen mukaan räjähdys ei kuitenkaan aiheuttanut henkilövahinkoja. Viranomaiset tutkivat räjähdyksen syytä. 

Elon Muskilla kunnianhimoiset tavoitteet

Starship on noin 120-metrinen alus, joka on suunniteltu kuljettamaan niin ihmisiä kuin kaikkiaan 100 tonnia painavan lastin Kuuhun tai Marsiin. 

Räjähtänyt alus oli neljäs prototyyppi aluksesta, jolla halutaan lähitulevaisuudessa tehdä historiaa. 

SpaceX-yrityksen perustajalla Elon Muskilla on kunnianhimoinen tavoite: Hän aikoo tehdä kuulennoista mahdollisia myös tavallisille ihmisille. 

Projektin tavoitteena on, että ensimmäiset matkustajat pääsisivät lentämään kuun ympäri jo vuonna 2023. Marsin valloitus on määrä alkaa 2030-luvulla. Menestyneen yrittäjän ja sijoittajan haaveena on päästä rakentamaan punaiselle planeetalle siirtokuntia. 

Tänään yritetään tehdä avaruushistoriaa

Tänään on suurella todennäköisyydellä historiallinen päivä”uuden ajan alku”, kuten amerikkalaismedioissa luonnehditaan. 

Koko maailma seuraa jännittyneinä, saadaanko SpaceX-yrityksen sukkula onnistuneesti matkaan kohti ääretöntä. Alus kuljettaa kahta amerikkalaista astronauttia kansainväliselle avaruusasemalle.

Alun perin Crew Dragon -sukkulan piti lähteä jo keskiviikkona, mutta huonon sään vuoksi laukaisua lykättiin tälle päivälle. Sukkulan pitäisi päästä lähtöön illalla kello 22.22 Suomen aikaa.

MTV Uutiset Live seuraa tapahtumaa illalla suorana lähetyksenä.

Historiallista avaruuslentoa yritetään uudestaan tänään – professori kertoo suorassa lähetyksessä, miksi yritys on historiallinen 11:04
Avaruustekniikan apulaisprofessori Jaan Praks kertoo, mikä tekee SpaceX-sukkulan laukaisusta erityisen ja mikä voi mennä mahdollisesti pieleen!

Lähteet: CNN, Reuters, Business Insider

Lue myös:

    Uusimmat